Troepen en milities paraat in Jakarta; Zitting van Volkscongres

Tienduizenden troepen en meer dan honderdduizend leden van burgermilities zijn in de Indonesische hoofdstad Jakarta in paraatheid gebracht om de buitengewone zitting van het Volkscongres komende week te beveiligen.

Oppositionele groepen hebben massale demonstraties aangekondigd om de bijeenkomst te verhinderen. Tegelijkertijd zijn tienduizenden burgers die de regering Habibie steunen uit steden in West-Java neergestreken op een groot parkeerterrein in het centrum. Zij zeggen juist het “voorspoedige verloop' van het Volkscongres te willen verzekeren. Eerdere geruchten dat de zogenoemde reformasi-beweging vandaag massale demonstraties zou organiseren, werden vanochtend vroeg tegengesproken.

Inmiddels lijkt het centrum van Jakarta op een groot militair kampement. Op kruispunten en andere strategische lokaties houden militairen de wacht, terwijl in plantsoenen legertenten zijn opgetrokken. De grootste troepenconcentratie bevindt zich binnen de hekken van het parlementscomplex, dat is omgebouwd tot een fort. Naast troepen van meest uiteenlopende legeronderdelen bevinden zich daar ook geuniformeerde ordediensten van religieuze organisaties als Nahdlatul Ulama en de semi-criminele Pemuda Pancasila. Achter de hekken van het complex is voor de zekerheid een barriere van vlijmscherp scheermesdraad gelegd, aangezien sommige studentengroeperingen hebben aangekondigd dat zij weer zullen proberen het parlement te bezetten. In de week voor het aftreden van ex-president Soeharto op 21 mei, hielden duizenden studenten het parlementsgebouw bezet.

Een succesvol verloop van de buitengewone vergadering van het Indonesische Volkscongres, formeel het hoogste orgaan in het staatsbestel, is een belangrijke stap op weg naar democratische verkiezingen, zo verklaarde gistermiddag chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto tijdens een persconferentie. De afgelopen week werd gekenmerkt door massale demonstraties in Jakarta in andere steden voor voor- en tegenstanders van de regering.

Gevechten bleven tot dusver uit.

Gistermiddag vielen rake klappen in de buurt van het parlement toen islamitische studenten door een militair cordon heen trachtten te breken. Deze demonstranten zeiden op zich niet tegen de voorgenomen vergadering van het Volkscongres te zijn, maar zij willen dat een decreet dat 55 zetels in het parlement reserveert voor vertegenwoordigers van de strijdkrachten niet wordt ingediend.

Op dit moment proberen vele pressiegroepen de agenda van het Volkscongres te beinvloeden. Waarnemers houden er echter rekening mee dat de agenda het Volkscongres volgens plan zal worden afgewerkt, aangezien de leiding van de regerende Golkar onlangs alle dissidenten uit het Volkscongres heeft verwijderd.