Televisiebeelden

Voetballer Jan van Halst van FC Twente werd op basis van televisiebeelden geschorst voor een elleboogstoot. De scheidsrechter had zijn overtreding niet gezien. Hoe zinvol is het gebruik van tv-beelden bij tuchtrechtspraak?

Jean-Paul van Gastel, speler van Feyenoord, werd dit seizoen geschorst op basis van televisiebeelden: “Het gebruik van televisiebeelden is onzin. Als een wedstrijd is afgelopen moet er niet meer worden gezeverd over overtredingen. Als het arbitrale trio en de waarnemer op de tribune een overtreding niet hebben opgemerkt, moet de kous daarmee af zijn. Als televisiebeelden als maatstaf dienen, zijn topclubs in het nadeel. Die komen het meeste op tv.'

Mario van der Ende, scheidsrechter: “Tijdens Ajax-FC Twente heb ik de overtreding van Van Halst niet opgemerkt. Het is prettig als de televisie dan uitkomst kan bieden. Ik vind het niet juist als voetballers zeggen dat na de wedstrijd ook fouten van scheidsrechters moeten worden hersteld via televisiebeelden. Dat is appels met peren vergelijken. Of topclubs in het nadeel zijn omdat ze vaker op televisie komen? Dat is een vreemde opmerking. Ze zeuren toch ook niet over de forse televisiegelden die ze ontvangen? Ik vind het wel jammer dat er in het voetbal weinig met technische hulpmiddelen wordt gewerkt. Maar laten we niet vergeten dat voetbal een sport van mensen is. En die maken nu eenmaal fouten.'

Bart Latuheru, speler van NEC: “Ik was blij met de televisiebeelden bij NEC-PSV, want iedereen kon zien dat ik toen een onterechte rode kaart kreeg. Gelukkig werd ik uiteindelijk vrijgesproken, maar daar had de ploeg weinig meer aan. Op het moment dat ik uit het veld werd gestuurd was de stand 2-0 voor NEC, met elf tegen tien kwam PSV nog terug tot 2-2. Via de televisie kunnen de viezeriken in het veld bestraft worden, want de camera's registreren alles. Arbitrale blunders zouden ook bestraft moeten worden. Scheidsrechters gaan ook weleens zwaar in de fout.'

Martijn Lindenberg, chef van Studio Sport, voormalig chef regie: “Laat ik vooropstellen dat Studio Sport niet vrijwillig videobanden afgeeft aan de KNVB. Wij zijn natuurlijk geen instelling die banden rondstuurt in de trant van 'hier kunnen jullie je voordeel mee doen'. Tijdens wedstrijden registreren we alles, maar we maken niet bewust close-ups van overtredingen. We zijn een journalistiek medium, we blijven neutraal. Als een voetballer voor de ogen van onze camera's een zware overtreding begaat, is dat zijn probleem.'

Jan van Halst, speler van FC Twente: “Als spelers op basis van televisiebeelden voor overtredingen kunnen worden geschorst, moet zoiets ook voor scheidsrechters gelden. De lijn moet in dat geval worden doorgetrokken: elke fout moet dan via televisiebeelden worden hersteld. Alleen spelers aanpakken is niet fair. Want hoe vaak gaat een scheidsrechter niet in de fout? Een buitenspeldoelpunt, een niet gegeven penalty, een bal die wel of niet over de doellijn rolt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Om niemand te benadelen moet elke fout worden rechtgezet na afloop van een wedstrijd. Als dat gebeurt, heb ik geen probleem met het gebruik van tv-beelden.'

Bert van Marwijk, trainer van Fortuna Sittard: “Het eerlijkste zou natuurlijk zijn als alle wedstrijden op televisie integraal worden uitgezonden. Nu krijg je een scheef beeld, want topclubs zijn vaak in het nadeel. In principe vind ik het gebruik van televisiebeelden gerechtvaardigd. Zware overtredingen kunnen dan alsnog worden bestraft. Maar fouten van scheidsrechters moeten ook kunnen worden teruggedraaid. Als je toch ziet dat Regillio Simons tijdens Fortuna-FC Twente om eigenlijk niets van het veld wordt gestuurd. Dat was gewoon een blunder van de arbiter. Maar ik ben die jongen wel een paar weken kwijt vanwege een schorsing.'

    • Marcel Abrahams