Spanje vraagt om uitlevering van Pinochet; Harde kritiek op Chili

De Spaanse ministerraad heeft zijn goedkeuring gegeven aan het verzoek tot uitlevering van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. Dat werd gistermiddag na afloop van het kabinetsberaad bekendgemaakt.

Uit protest tegen het verzoek tot uitlevering heeft Chili zijn ambassadeur voor beraad uit Spanje terugggeroepen. In een toelichting onderstreepte de Spaanse regering van premier Aznar nogmaals dat het verzoek geen politieke daad betreft, maar uitsluitend het meewerken aan de juridische afwikkeling van het strafonderzoek dat in Spanje loopt.

Pinochet wordt door de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon genocide, terreur en marteling ten laste gelegd. Op basis van de veronderstelde volkerenmoord meent de onderzoeksrechter dat de ex-dictator kan worden berecht op Spaans grondgebied. Eerder deze week werd hij in deze opvatting gesteund door de strafrechters van het Madrileense gerechtshof. Dit nadat van de zijde van het openbaar ministerie beroep was aangetekend tegen het uitleveringsverzoek. De regering-Aznar, die niet gelukkig is met de vervolging van Pinochet, heeft laten weten de rechterlijke besluiten te respecteren.

Volgens de eerste berichten zal Spanje er alles aan doen om het uitleveringsverzoek begin volgende week, waarschijnlijk dinsdag, in Londen te deponeren. Dat zou mogelijk nog voor het moment zijn dat de Britse 'Law Lords' een besluit nemen over de mogelijke diplomatieke onschendbaarheid van Pinochet. Indien de eerdere uitspraak wordt bevestigd dat de ex-dictator kan rekenen op zijn beschermde status, dan kan hij onmiddellijk terugkeren naar Chili. Anders volgt in principe uitlevering aan Madrid, waar Pinochet een langdurig strafproces wacht.

Onder Chileense slachtoffers van het Pinochet-regime in Madrid was gisteren de vreugde groot. Zowel Isabel Allende, dochter van de voormalige Chileense president die tijdens de machtsgreep van Pinochet om het leven kwam, als Juan Pablo Letelier zoon van de in Washington vermoorde Chileense politicus Letelier, spraken van een groeiend optimisme over de mogelijkheid dat Pinochet daadwerkelijk in Spanje berecht wordt.

De organisatie voor de rechten van de mens Human Rights Watch heeft gisteren de situatie van deze rechten in Chili bekritiseerd. Vooral de vrijheid van meningsuiting zou met voeten worden getreden. Burgers en journalisten worden berecht wegens kritische uitspraken over de regering, er bestaat censuur voor films en televisie en publicaties in kranten kunnen vooraf verboden worden. Oude regelgeving zou worden misbruikt om critici de mond te snoeren. De - vaak onder het regime-Pinochet benoemde - rechters laten het recht op privacy en goede naam doorgaans prevaleren boven de vrijheid van meningsuiting. Volgens Human Rights Watch is er “continuiteit tussen het dictatoriale regime en de democratische regering'.