SELECTIE TELEVISIE

ZATERDAG; ACTUALITEITEN Plein 1. Vandaag in dit magazine over onderwijs en opvoeding jongeren die zich soms laten verleiden tot agressief gedrag en vandalisme. In Amsterdam worden kinderen geleerd zich hiertegen te wapenen in sociale weerbaarheidstrainingen. Ned.2, 17.00-17.29u.

Nova. Onder meer beelden uit het door noodweer getroffen Honduras en een reportage over oplichtingspraktijken bij de verkoop van bospercelen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tigers of the snow. Natuurfilm over de Siberische tijger en het werk van een Russisch-Amerikaans team wetenschappers dat probeert te voorkomen dat dit dier wordt uitgeroeid door o.a. zijn gedrag en natuurlijke omgeving vast te leggen. NGC, 16.00-17.00u.

Travels with Pevsner. Serie over Engelse architectuur met vandaag een bezoek aan Isle of Wight en de kathedraal van Winchester in Hampshire. BBC2, 19.10-20.00u.

Correspondent. Onder meer over mijnbouwbedrijven in West Virginia die toppen van bergen afblazen en daarmee doorgaan, ondanks protest van de omwonende bevolking. Ook beelden uit een van de gewelddadigste plaatsen van Mexico, Juarez. BBC2, 20.15-21.00u.

The Cold War. Serie over de Koude Oorlog behandelt vanavond de opstanden van Duitsers, Polen en Tsjechen tegen het Sovjet-regime in de jaren '50. BBC2, 21.10-22.00u.

INTERVIEWS

Simek ontmoet! Laatste deel van het meerdelig gesprek met monseigneur Willebrands in zijn Denekampse studeervertrek. Verder de ontmoeting met Hella de Jonge, de stuwende kracht achter de shows van haar man Freek. Ned.3, 17.30-18.00u.

Karel. Vandaag zijn te gast oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen. Hij praat over zijn boek De Minister - een Handboek waarin hij in gaat op zijn ministerschap. Ook vertelt Jan Meertens die in 1988 in Colombia door de guerrillabeweging M19 werd ontvoerd, hoe het hem de afgelopen tien jaar is vergaan. Ned.1 20.31-21.07u.

Diplomatic License. Gesprek met NRC-buitenlandredacteur Robert van de Roer over o.a.

zijn VN-persprijs voor zijn interview met ex-Bosnie-gezant Yasushi Akashi. Hij praat over Srebrenica, de rol van de VN en Nederland, Amerikaans leiderschap en de crisis in Kosovo. Herhaling in de nacht van zondag op maandag. CNN, 02.30-03.00u.

AMUSEMENT

Weerzien op 3: De Duo's doen alsof. Herhaling uit 1984 van Oorlog en Liefde, een programma van de Duo's, het toenmalige caberetgezelschap van Arjan Ederveen en Kees Prins. Een soldaat uit WOII besluit om samen met zijn doodzieke vrouw te sterven. Ned.3, 0.35-1.05u.

MUZIEK

The Royal British Legion Festival of Remembrance. Verslag van het jaarlijkse Festival of Remembrance vanuit de Royal Albert Hall in Londen. BBC1, 21.55-23.30u.

Plankenkoorts. Klassieke muziek van Johannes Brahms, Aram Katsjatoerian en Darius Milhaud. Belg.2, 22.35-23.30u.

KUNST

L!NK. O.a. een gesprek met Yoko Ono, een bezoek aan de expositie 'Magisch Marokko' in het Africa Museum met Berber-muziek. Ook aandacht voor film waaronder The Horse Whisperer van en met Robert Redford. Belg.2 20.30-21.00u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de componist Isang Yun. 0.12-1.13u.

FILM

Michel Strogoff (Carmine Gallone 1956, Frankrijk/Italie). Grootscheepse verfilming van avonturenroman van Jules Verne. Koerier van tsaar valt in handen van Tartaren. RTL4 13.00-15.00u., onderbroken door reclame.

Ein Mann geht durch die Wand (Ladislao Vajda, 1959, West-Duitsland). Komedie met Heinz Ruhmann als belastingambtenaar die door muren blijkt te kunnen lopen. Duitsl.1 13.25-15.00u., zwart-wit.

. The Asphalt Jungle (John Huston, 1950 VS). Veel geimiteerde misdaadklassieker wordt verteld vanuit het (destijds ongebruikelijke) perspectief van de criminelen en is eerder een karakterstudie van losers dan een thriller.

Bijrol van Marilyn Monroe. Morgen, Belg.1, 15.00-16.45u., zwart-wit.

Never So Few (John Sturges, 1959, VS). Oorlogsfilm over Amerikaanse geallieerden in Birmaanse jungle. Met Frank Sinatra, Gina Lollobrigida en Steve McQueen. Morgen BBC2, 15.25-17.25u.

Look Who's Talking (Amy Heckerling, 1989, VS). Oudbakken maar immens succesvolle komedie laat de vermeende gedachten van een baby verwoorden door de stem van Bruce Willis. Met Kirstie Alley als alleenstaande moeder en John Travolta als zorgzame taxichauffeur. SBS6 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

. Pretty Woman (Garry Marshall, 1990, VS). Schaamteloos romantisch filmsprookje varieert op het oude Pygmalion-thema. Zakenman ontwikkelt gevoel en tippelaarster wordt dame. Wie de film afdoet als een vulgarisering van My Fair Lady heeft geen gevoel voor dagdromen. Richard Gere, Hector Elizondo maar vooral Julia Roberts zijn onweerstaanbaar. Duitsl.1, 20.15-22.10u., tweetalig.

The Seduction (David Schmoeller, 1982, VS). Psychotische fotograaf terroriseert tv-journaliste in potsierlijke vertellling. RTL5 20.30-22.25u.

Spies Like Us (John Landis, 1985, VS). Uit losse sketches opgebouwde spionagekomedie brengt cinefiele hommage aan de melige The Road to...-films van Bing Crosby, Bob Hope en Dorothy Lamour. Stuntelende CIA-employe's Chevy Chase en Dan Aykroyd raken betrokken im complot om Russische kernraket te kapen. Veronica, 20.30-22.20u. onderbroken door reclame.

Grease (Randal Kleiser, 1978, VS). Gewiekste musical-hit die, op de wieken van de ook toen immens populaire John Travolta, het highschool-in-de-jaren-vijftig-genre uitbuitte. Met Olivia Newton-John als oud meisje, You're the One That I Want en Hopelessly Devoted to You.

Ned.1, 21.07-22.59u.

Seven (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. SBS6, 22.30-0.45u. met reclame.

. Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973, VS). Boeiende maar lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charriere, waarin titelheld Steve McQueen vluchtpogingen onderneemt uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Dustin Hoffman schittert als de kwetsbare vervalser Dega. BBC2, 22.30-0.55u.

Uncovered (Jim McBride, 1994, Engeland/Spanje). Europese produktie van New-Yorkse regisseur (The Big Easy, Breathless, Great Balls of Fire) is een kleurrijk in Barcelona gesitueerde routine-whodunnit over raadselachtige moord op ex-geliefde van kunsthistorica Kate Beckinsale die een 15de-eeuws Vlaams schilderij aan het restaureren is. Belg.1 23.25-1.06u.

Un crime (Jacques Deray, 1992, Frankrijk). Rechtbankdrama van de regisseur van Borsalino en Flic Story. Advocaat Alain Delon wordt mogelijk om de tuin geleid door zijn van moord op zijn gefortuneerde ouders verdachte clent Manuel Blanc. Ned.1, 23.40-1.03u.

. Innocent Blood (John Landis, 1993, VS). Originele vampierfilm van de regisseur van An American Werewolf in London verkent hilarisch de aanpassingen van het vampirisme aan de moderne tijd. Anne Parillaud als carrierevrouw annex vampier in hedendaags Pittsburgh. RTL4 23.40-1.40u., met reclame.

A Show of Force (Bruno Barreto, 1990, VS).

Eerste Amerikaanse film van de Braziliaanse regisseur van Dona Flor... is thriller met Amy Irving als tv-verslaggeefster die de dood van twee Porto-Ricaanse terroristen onderzoekt. Ook met Lou Diamond Philips. Bijrollen van Robert Duvall en Andy Garcia. SBS6, 0.45-2.30u., onderbroken door reclame.

. Zabriskie Point (Michelangelo Antonioni, 1969, VS). Scenario is zwakkere schakel in Antonioni's even metaforische als pessimistische visie op het materialistische Amerika van eind jaren zestig. Van moord beschuldigde student vlucht de woestijn in. BBC2 1.45-3.40u.

En nagesynchroniseerd:

Xe lei quin chou (Li Wenhua, 1990, Hongkong). Duitsl.2, 23.50-1.25u.; Rent-a-Cop (Jerry London 1988, Engeland/VS). Duitsl.1, 0.05-1.40u.; The Innocents (Jack Clayton 1961, Engeland). Duitsl.2, 1.25-3.00u., zwart-wit; Cops and Robbers (Aram Avakian, 1973, VS). Duitsl.1, 1.40-3.05u.; The Gambler Wore a Gun (Edward L. Cahn, 1961, VS). Duitsl.1, 3.05-4.10u., zwart-wit.