'Prive-leger' van regering Suriname

Een groep gewapende mannen in burger hebben samen met enkele militairen vanochtend rond 4 uur een haven van Paramaribo bezet en ontruimd. Ze ontzegden de douane de toegang en vergrendelden de poorten.

Niet bekend

Eerder deze week zegde de bond het vertrouwen op in Roy May, de directeur der directe beslastingen. Gisteren was de douane van plan vliegveld Zanderij plat te leggen. De douane heeft nu een lokaal ter beschikking gekregen van de politie die solidair is met de douane. Binnen Suriname groeit de sociale onrust nadat is gebleken dat de regering zichzelf een grote salarisverhoging heeft toegekend. Maandag zijn alle scholen gesloten wegens een staking van onderwijzend personeel.

De mannen in burger zijn van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst, die eerder deze maand ook binnendrongen in het Hof van Justitie om daar met geweld mr. Alfred Veldema te installeren als president. De benoeming van mr. Heloise Rozenblad tot procureur-generaal is al evenzeer omstreden. De rechters van het Hof verwerpen deze - politieke - beznoeming. In het parlement schaarde de coalitie zich gisteren in deze zaak achter de regering.

Advocaat Freddy Kruisland beklemtoonde gisteren dat alleen de politie bij dit soort acties kan worden ingezet. Het gebruiken van andere eenheden is ongrondwettig. Volgens hem is er momenteel feitenlijk sprake van een prive-legertje dat in dienst van de regering werkt.