Microsoft ergert rechter

In de antimededingingszaak tegen Microsoft heeft rechter Thomas Penfield Jackson het bedrijf gewaarschuwd de woorden van getuigen niet te verdraaien. Ook maande de rechter tot spoed.

Jackson lijkt zich in toenemende mate te ergeren aan de advocaat van Microsoft, Theodore Edelman, die al enkele dagen bezig is met de ondervraging van Avidis Tevanian, een manager van Apple Computer. Veel van de vragen zijn technisch ingewikkeld en na een computerdemonstratie in de rechtszaal reageerde de rechter met te zeggen: “Ik weet niet wat u hier bewijst.'

Volgens Edelman hadden twee werknemers van Apple gesuggereerd dat Apple meer zou moeten samenwerken met Microsoft, maar het hogere management wees dat resoluut af. Toen Edelman bleef hameren op dat punt om Tevanian uitspraken te ontlokken greep de rechter in en noemde de vraag 'misleidend'. “Stelt u die vraag maar niet', zei Jackson. En: “Ik hoop dat u uw vragen vandaag kunt afronden.'

Microsoft staat nu voor de derde week terecht op beschuldiging van misbruik van zijn monopolie. Het dominante softwarebedrijf en maker van besturingsprogramma Windows, heeft zich volgens het departement van Justitie schuldig gemaakt aan het uit de weg ruimen van concurrent Netscape en het vestigen van een monopolie op het gebied van bladerprogramma's door dat te koppelen aan Windows.

Tevanian, pas de derde getuige in het proces, zit al sinds dinsdag in de getuigenbank. Uit zijn verklaringen en antwoorden op vragen is gebleken dat Microsoft Apple onder druk heeft gezet om de markt voor zijn multimediaprogramma Quicktime op te geven. Microsoft beschouwde Apple op dit gebied kennelijk als een concurrent van zijn eigen programma Media Player. “Ja, wij willen dat jullie de baby [Quicktime] doodsteken,' e-mailde een Microsoftmanager desgevraagd aan Apple.

Ook heeft Microsoft volgens justitie Apple gedwongen om voor het bladerprogramma Internet Explorer te kiezen in plaats van Netscape.

Als Apple dit niet zou doen, zou Microsoft stoppen met de levering van het programa Office voor de Mac. Apple kon dat risico niet nemen want het verkeerde financieel in slechte staat. Het ging daarom akkoord en kreeg een 'beloning' van 150 miljoen dollar van Microsoft.

In de afgelopen week is de balans langzaam overgeslagen in het nadeel van Microsoft. Op maandag en dinsdag werd een video vertoond met een ondervraging van Bill Gates, de topman van Microsoft. Gates bleek zich weinig van wat dan ook te kunnen herinneren en was ontwijkend. “Als er iemand een memory upgrade nodig heeft, dan is het Bill Gates wel,' aldus Mike Pettit, directeur van de ProComp Alliance, een lobby-organisatie in Washington voor hi-techbedrijven als Netscape en Sun Microsystems.

Het proces gaat volgende week verder.

    • Lucas Ligtenberg