Maharishi: toren van 666 meter

In India moet binnenkort het hoogste bouwwerk ter wereld verrijzen. De toren komt niet in Bombay, New Delhi of Calcutta, maar op het platteland. Bij het dorp Karondi in de deelstaat Madhya Pradesh, in het geografische midden van het land, wil de Maharishi Vedic Vishwa Prashasan, een organisatie die vrede over de hele wereld predikt, een nieuw hoofdkwartier bouwen. Het huidige bevindt zich in het Limburgse dorp Vlodrop. De tempelvormige toren, met een hoogte van 666 meter, heeft vooral een spirituele betekenis. Het wordt een 'lichtbaken van pure kennis'. De stuwende kracht achter de wereldwijde organisatie is de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, die in de jaren zestig bekendheid kreeg toen hij de transcendente meditatie naar het Westen bracht. Hij had toen onder meer The Beatles als leerlingen. Volgens de organisatie van Maharishi zullen in de toren zestigduizend volgelingen door transcendente meditatie het bewustzijn van de wereld verruimen en zo universele vrede brengen. Verder is het gebouw bedoeld als universiteit voor de studenten van de Maharishi-beweging.

Op dit moment staat het hoogste gebouw van de wereld in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De Petronas Towers hebben een hoogte van 440 meter. Het piramidevormige bouwwerk is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau dat het World Trade Center in New York ontwierp.