Klachten tegen politie Oostenrijk veelal geseponeerd

Bloeduitstortingen in gezicht en onderlijf, constateerden artsen van de Weense universiteitskliniek bij twee vrouwen en een man van Chinese afkomst na een verhoor door de vreemdelingenpolitie. Nu staan de eigenaresse van het Chinese restaurant in Wenen, haar zuster en de kok voor de rechter wegens verzet tegen de politie.

Zij zouden de drie agenten zwaar hebben mishandeld toen die na een anonieme tip over illegalen de papieren van alle aanwezigen in het restaurant - ook van de gasten - kwamen controleren. De rechter, Klothilde Eckbrecht probeert erachter te komen hoe het kon gebeuren dat drie forse agenten, een naar eigen zeggen 187 cm lang, 100 kilo zwaar en tot voor kort bij de terreurbestrijdingseenheid WEGA werkzaam, door drie kleine, tengere Chinezen zo in het nauw konden worden gedreven dat de zaak volledig uit de hand liep.

Volgens de agenten trad Xiuzhen He, de eigenaresse, heel agressief op en begon ze de agenten die haar zuster en de kok wilden arresteren te slaan en te schoppen.

De grote, forse agent zegt daarbij de meeste klappen te hebben gekregen. Voor letsel aan hoofd en geslachtsdelen eist hij 30.000 gulden smartengeld. Zijn verwondingen worden echter niet door een medisch rapport gestaafd.

Naast de tegenstrijdige verklaringen van de drie betrokken agenten werpt de zaak nog andere vragen op. Xiuzhen He heeft de Oostenrijkse nationaliteit en alle benodigde papieren. Het Chinese paspoort van haar zuster, dat door de politie voor vervalst werd aangezien, bleek echt, net als de documenten van de kok. Waarom zouden ze geweld tegen de politie hebben gebruikt? Het hardhandige optreden van de Oostenrijkse politie wordt regelmatig door Amnesty International en de Raad van Europa van de EU bekritiseerd. In het laatste rapport van de internationale Commission for Prevention of Torture staat dat gearresteerden vooral in Wenen ernstig gevaar lopen mishandeld te worden. Zo zouden sommige arrestanten een zak over hun hoofd hebben gekregen of met hun hoofd onder water gehouden zijn. Anderen werden geslagen of met wapens bedreigd.

Klachten tegen de politie worden zonder uitzondering geseponeerd. Bovendien dienen agenten steevast een tegenklacht in - wegens smaad. De Raad van Europa heeft Oostenrijk opgeroepen een onafhankelijke klachtencommissie in te stellen, maar minister van Binnenlandse Zaken Karl Schlogl aarzelt. De ondernemingsraad van de politie wordt gedomineerd door leden van de extreem-rechtse FPO en wil niets van een klachtencommissie weten. “Wij streven ernaar iedereen die zelfs maar een bezwaar tegen de politie indient onmiddellijk aan te klagen. Na een paar processen zal rust dan wel terugkeren', zei FPO vakbondsleider Josef Kleindienst onlangs nog. Na hevige protesten moest hij zijn voorstel terugnemen.

    • Karin Jusek