George Michael is opgelucht

Dubbel cd : Ladies & Gentlemen, The best of George Michael In zijn nieuwe videoclip toont de Britse zanger George Michael zich trots op zijn homoseksualiteit.

Toen George Michael afgelopen april in een openbaar toilet in Los Angeles werd gearresteerd wegens 'onzedelijk gedrag', leek dat een onoverkomelijke blamage. Michael moest voor de Amerikaanse tv zijn homoseksualiteit belijden, en zich excuseren voor het feit dat hij zijn geaardheid al die jaren geheim had gehouden. De hele kwestie greep hem zo aan dat hij zijn voorgenomen wereldtournee, die in 1999 van start zou gaan, afgelopen zomer heeft afgezegd om de 'mentale belasting' die zo'n openbaar optreden met zich mee zou brengen.

Maar anders dan de voortekenen deden vermoeden, heeft de affaire George Michael niet geknakt. Maandag verschijnt zijn nieuwe cd, Ladies & Gentlemen, The Best Of George Michael, een hit-compilatie met drie nieuwe nummers waaronder de single Outside. Dit uitbundige disco-nummer en de bijbehorende video-clip maken duidelijk dat de gedwongen 'ontmaskering' uitsluitend een opluchting is, en zijn homoseksualiteit iets om met verve mee te pronken.

Zo zijn de eerste regels van Outside: 'Ik heb genoeg van de sofa, ik heb genoeg van de hal, en ook van de keukentafel. Laten we naar buiten gaan, waar de zon schijnt'. En dan volgt er een lofzang op de lust, waar hij naar eigen zeggen vierentwintig uur per dag door wordt beheerst: 'There's nothing here but flesh and bone'.

Dat het hier de begeerte naar andere mannen betreft, wordt vooral duidelijk uit de clip. En de clip toont meer: ook de vernederende gebeurtenis in het toilet wordt in een andere vorm in beeld gebracht. Een stoere jongen in een openbare wc wordt verleid door een Cicciolina-achtige blondine met rode lippen - maar dan verandert het sappige wezen plotseling in een verbitterde agente die hem inrekent en in een overvalwagen laat afvoeren.

Van deze grauw gefilmde ellende zwenkt het verhaal naar het vrije blije leven van de seksueel verlichte mens. Secretaresses in jarretel klimmen op het buro van hun baas, politiemannen vallen elkaar zoenend in de armen, mannen en vrouwen, en mannen en mannen draaien hitsig om elkaar heen. De ingetogen Michael uit eerdere clips is ondertussen veranderd in een verleider met druipsnor, die afwisselend leunend tegen een muur staat te zingen en wijdbeens danst in de disco, gekleed in een politieuniform. Toonde hij in vroegere filmpjes supermodellen en andere vrouwelijke schonen, Outside biedt een homo-erotische werveling van body builders, getatoueerde zware jongens en slanke Aziaten.

Dit is de tweede keer dat George Michael een schijnbaar schadelijke kwestie naar zijn hand weet te zetten. Ook de slepende rechtszaak met zijn platenmaatschappij Sony van begin jaren negentig (Sony wilde hem niet naar een andere platenmaatschappij laten overstappen, al deed de platenmaatschappij volgens Michael weinig aan de promotie van zijn platen) die in eerste instantie in zijn nadeel werd besloten is uiteindelijk gunstig opgelost. Michael werd weggekocht door Virgin en hij zwoer nooit meer een plaat voor Sony te zullen maken. Een zeker opportunisme is Michael niet vreemd. Zoals hij zijn homoseksualiteit pas bekende nadat hij gearresteerd was, zo heeft hij nu ook eieren voor zijn geld gekozen en is hij toch een oude contractbepaling nagekomen: Ladies & Gentlemen wordt uitgebracht door Sony.

    • Hester Carvalho