FRANGO PIRI PIRI

De Arabieren gingen ons voor en noemden de streek Al Garb, het Westen. Maar nu is de Algarve een brandpunt van Europese eenwording. En niet alleen in de zomer, als de Noord-Europese invasie op haar hoogtepunt is. Neem een maandag in de herfst op het kleine vliegveld van Faro.

Dan vertrekken er acht vluchten alleen al naar Nederland. Een van de attracties van de Algarve zal voor veel Nederlanders het eten zijn dat van over de grens is zonder exotisch te zijn. Zonder opsmuk maar met kraak en smaak. En te koop binnen het maaltijdbudget van zuinige Hollanders. Veel vis uiteraard, maar ook kip scoort hoog. Het stadje Guia is gespecialiseerd in kiprestaurants. Een van de heren van de Fagel-dynastie heeft onlangs zo'n restaurant in Nederland geopend, dus ook hier wordt het ongetwijfeld een trend. Weg met het parelhoen, de eend de patrijs, de kwartel: Geef ons maar kip.

Als u nog een winter- of regenverlof te goed hebt, wip dan aan bij eethuis Ramires (rua 25 de Abril 14, Guia). Onbeperkt kip eten. Ook kruidige kip, ingewreven met piri piri. Ik deed bij Ramires dit recept voor kip met piri piri op. Het pepermengsel kan vervangen worden door tabasco. Piri piri kan op verschillende manieren worden gemaakt. Kijkt u niet op een weekje meer of minder, doe dan de gehalveerde pepers met pitjes en al in een jampot en giet er azijn over. Laat minstens een week intrekken en liefst langer. Hoe meer pepers en hoe heter ze zijn, des te pittiger de piri piri wordt. Gedroogde chili-pepertjes kunt u verkruimelen, zodat een poeder resteert. Wrijf de kip in met olie (eventueel knoflook) en de verkruimelde pepers. Het kan ook op de volgende manier: Halveer de pepers, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees klein. Fruit de stukjes peper, desgewenst met snippers knoflook, vijf minuten in een bodempje olie. Voeg 2 eetlepels azijn toe en extra olie (1 deciliter). Als u de stukjes nog kleiner wilt maken, dan kunt u ze met vloeistof en al met een staafmixer pureren. Wrijf de kip met de piri piri in. Even laten intrekken. Bak of grill de kip in drie kwartier tot een uur rondom bruin en gaar. Verdeel de kip in acht of meer stukken. Ramires geeft er patat en sla bij, dus waarom u niet?

    • Annelène van Eijndhoven