Fondsen achter op wereldindex

Nederlandse fondsen die wereldwijd in aandelen beleggen hebben de laatste drie maanden zonder uitzondering minder gepresteerd dan de wereldindex van Morgan Stanley (MSCI). Over de maand oktober slaagt alleen het Postbank Aandelenfonds erin om de wereldindex te overtreffen.

Dit blijkt uit het maandelijkse fondsenoverzicht van de analisten van Iris. In oktober boekten de gemiddelde aandelenbeurzen een rendement van 7,6 procent, terwijl de Postbank een plus boekte van 8,4 procent. Over de afgelopen maand scoort het Ohra Aandelenfonds met een rendement van 0,4 procent het laagst.

Over de laatste drie maanden boekt de wereldindex een negatief rendement van 10,6 procent. Het best presterende Nederlandse fonds in die periode is het ABN Amro Global Fund met een negatief rendement 13,2 procent. “De afgelopen maanden hebben de Nederlandse aandelenfondsen zich volledig teruggetrokken uit het Verre Oosten en juist die regio begint weer overeind te krabbelen. De wereldindex is natuurlijk wel vertegenwoordigd in Azie', stelt J. van Oudenhove, fondsbeheerder bij Van Lanschot.

Terwijl de aandelen wereldwijd gemiddeld met 10,6 procent naar beneden gingen, kregen de Aziatische beurzen in de laatste drie maanden slechts een teruggang van 4,2 procent te verwerken. “Gezien het bescheiden herstel in het Verre Oosten hebben wij besloten om zelfs weer voorzichtig te investeren in Azie. Nu de bankensector eindelijk gesaneerd gaat worden durven we het weer aan', aldus Van Oudenhove. Een andere verklaring voor het relatief slechte presteren van de Nederlandse fondsen ligt dichter bij huis. “Vooral de Nederlandse aandelen hebben het de laatste drie maanden slecht gedaan en elk fonds in Nederland heeft hier natuurlijk wat belegd', aldus Van Oudenhove. In de maanden van augustus tot oktober moest de Nederlandse beurs gemiddeld bijna 19 procent inleveren. Het Ohra Aandelenfonds is over de laatste drie maanden de grootste verliezer. Het fonds zag zijn beleggingen met maar liefst 16,9 procent afnemen. Opvallend, want Ohra was in september nog koploper. De verklaring gaf de verzekeraar vorige maand zelf al: de Internet-fondsen waar Ohra veel in belegt zijn harder gedaald dan gemiddeld.