Ex-president Sierra Leone veroordeeld

Oud-president Joseph Momoh van Sierra Leone is gisteren door het Hooggerechtshof van zijn land veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de coup van vorig jaar.

Tegelijkertijd werden vijftien burgers ter dood veroordeeld, eveneens wegens hun betrokkenheid bij de staatsgreep. In mei 1997 grepen rebellen in Sierra Leone de macht. De junta werd echter in maart van dit jaar verdreven en de verstoten president Ahmed Tejan Kabbah werd door een West-Afrikaanse interventiemacht weer in het zadel geholpen. Kabbah liet alle plegers van de coup, zowel burgers als militairen, vervolgen. Allen werden beschuldigd van verraad. Volgens de wet in Sierra Leone krijgt iemand die schuldig wordt bevonden aan verraad, automatisch de doodstraf. Oud-president Momoh (61), van 1985 tot 1992 aan de macht, ontliep de doodstraf, omdat verraad niet bewezen kon worden, maar slechts samenzwering. Momoh zelf ontkende elke betrokkenheid bij de staatsgreep. (AFP, AP)