Eerste zege Utrecht sinds twee maanden; Drie treffers uitblinker Mols

Bijna twee maanden, sinds 9 september, had FC Utrecht niet meer gewonnen in de eredivisie. De ploeg was na een voortvarende start van de eerste naar de dertiende plaats gezakt. Gisteravond werd het zelfvertrouwen van de Utrechters weer wat opgevijzeld.

RKC was daarvoor een perfecte tegenstander. De hekkensluiter gaf Utrecht alle gelegenheid om te voetballen en het werd in Waalwijk uiteindelijk 2-5.

Met name Michael Mols maakte dankbaar gebruik van de geboden vrijheid. De aanvaller speelde een fantastische wedstrijd en zorgde voor de eerste drie doelpunten van Utrecht. Het was dan ook begrijpelijk dat de luidruchtige aanhang van de bezoekers 'Mols in Oranje' wilden hebben. De 28-jarige spits was een constante plaag voor zijn tegenstanders.

RKC leed zijn zesde thuisnederlaag in deze competitie en behaalde in Waalwijk zelfs nog niet een punt. De positie van de ploeg wordt met de week hopelozer. Daar kan de nieuwe trainer Martin Jol, de opvolger van de ontslagen Peter Boeve, nog niets aan veranderen. De Scheveninger probeerde na afloop van de nederlaag optimistisch te blijven, maar moest ook toegeven dat zijn selectie te weinig kwaliteiten heeft. Jol is dan ook op zoek naar versterkingen die hem door het bestuur zijn toegezegd.

Tot de rust had RKC nog hoop op een goed resultaat. Dat was eigenlijk onbegrijpelijk. FC Utrecht had al in de eerste helft een levensgroot overwicht, maar miste zo'n zes riante mogelijkheden. Alleen Mols wist na twintig minuten doel te treffen. Hij passeerde met een mooie voetbeweging eenvoudig verdediger Adri Bogers en schoot hard raak. Vooral Reinier Robbemond, die zichzelf deze week in een interview nog vergeleek met de internationals Reuser en Talan, had een paar keer de tweede treffer op zijn voet, maar hij miste jammerlijk. Daardoor kon de thuisclub met een vrije trap van Garry de Graef dwars door de Utrechtse muur heen vlak voor rust ineens op gelijke hoogte komen.

Het bleek slechts een stuiptrekking van RKC. In de tweede helft sloeg Utrecht wel snel toe. Mols scoorde twee keer, met een bekeken kopbal en met een laag schot.

De kleine Roberto Lanckohr kopte de thuisclub daarna nog naar 2-3, maar meer zat er echt niet in. John de Jong (vrije trap via de muur) en eindelijk toch Robbemond (strafschop) brachten Utrecht in veilige haven (2-5). Vijf keer had de ploeg van trainer Mark Wotte dit seizoen nog niet in een wedstrijd gescoord.

Wotte had na de kansloze thuisnederlaag tegen Roda aangekondigd dat het roer zou worden omgegooid. Dat bleek gisteravond wel mee te vallen. Utrecht speelde alleen iets behoudener dan anders en Emiel van Eijkeren was vervangen door de pas 17-jarige Arjan Bosschaart. De vraag is of de opleving van Utrecht door de zwakte van de tegenstander slechts schijn is. RKC lijkt momenteel voor elke ploeg een gewillig slachtoffer. De achterstand van de Waalwijkse club op nummer zeventien Fortuna Sittard bedraagt niet voor niets vijf punten.

Trainer Jol zei bij zijn aantreden dat zijn ploeg maar een club achter zich hoeft te houden en dan zou RKC zich in de nacompetitie in veiligheid kunnen spelen. Maar voorlopig zit dat er niet in en moet men bij geel-blauw op een klein wonder hopen.