Duizenden schilders werkloos door regen

Aanhoudende regen en storm leiden tot een dramatische situatie in de schildersbranche. De schade door onwerkbare dagen bedraagt nu al ten minste 100 miljoen gulden. En er komen deze winter 4.000 tot 5.000 extra werklozen bij. Normaal zijn er 's winters 8.000 schilders zonder werk.

Het Bedrijfschap Schildersbedrijf heeft in een brandbrief een dringend beroep gedaan op minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de schildersbranche financieel te helpen. Door het aanhoudende slechte weer komen de schildersbedrijven niet aan buitenwerk toe. Om dat te compenseren hebben de meeste het binnenwerk naar voren gehaald. Ze souperen die orders nu in hoog tempo op. De bedrijfstak erkent dat verletkosten die door slecht weer ontstaan een ondernemersrisico zijn. Maar een langere regenperiode is niet te verzekeren. Die gaat het financiele incasseringsvermogen en het normale ondernemersrisico te boven. Daardoor dreigen faillissementen, stelt het bedrijfschap. (ANP)