DIGNITY

Dignity

De Nederlandse groep Dignity kwam het eerst onder de aandacht toen de SPN (nu NPI) vorig jaar een verzamel-cd uitbracht met Nederlandse r & b, No Sweat. Dignity, toen nog een kwartet vrouwen, viel op met twee prachtig gezongen nummers. Inmiddels is Edsilia Rombley uit de groep gestapt om solo-zangeres te worden (Rombley vertegenwoordigde Nederland bij het laatste Eurovisie Songfestial), maar aan mooie stemmen heeft de groep nog altijd geen gebrek.

In de beste Amerikaanse r & b-traditie zingen Garcia Gorre, Karima Lemghari en Suzan Haps om de beurt een korte partij, waardoor er een prettige afwisseling onstaat in de nummers die verder, zoals voor de meeste r & b geldt, niet uitblinken in melodische variatie. Het titelloze debuut biedt een aantal ballades (zoals Everything Has Changed) die een beetje trekken. De instrumentatie is enerzijds bescheiden te noemen, maar op sommige plaatsen ronduit kleurloos. Bij de snellere nummers komt de 'wissel-zang' van de drie beter tot zijn recht: dan krijgt de afwisseling ook een ritmisch effect.

Een verschil tussen r & b en soul is dat de r & b-zangers nooit echt het achterste van hun tong willen laten zien: de zang klinkt beschaafd en ingehouden. Dat geldt ook voor de drie Dignity-zangeressen. Het resultaat is vaak fraai maar soms bloedeloos.

    • Hester Carvalho