De WK-stick van Bovelander; Relikwie

Met een 26'er, ofwel een stick van 750 gram zeulde Floris-Jan Bovelander in 1990 over het hockeyveld van Lahore. Het was in de finale van het wereldkampioenschap tegen Pakistan en Bovelander sloeg met deze zware stick tweemaal uit een strafcorner raak.

Het Nederlands team werd dankzij een 3-1 overwinning wereldkampioen. Het was niet de enige stick waarmee Bovelander in Pakistan speelde. Na afloop van de finale haalde Flop een andere stick uit zijn tas en gooide die in triomf het publiek in. Enige tijd later kreeg de hockeybond een brief uit Pakistan met het verzoek het geschenk in Nederland te veilen. De opbrengst zou ten goede komen aan een fysiotherapeutisch centrum in Pakistan. De stick is nooit geveild, want volgens Bovelander nooit in Nederland aangekomen. De finalestick schonk hij inclusief handtekening aan het sportmuseum. Een half jaar had hij gespeeld met die 'boomstam' zo'n stick die nog van echt hout was, slechts een beetje verstevigd met glasfiber of carbon. Tegenwoordig spelen hockeyers met sticks die voor een veel groter deel van kunststof zijn. Niet meer helemaal van echt 'lekker' hout dus. Zo'n slagwapen waarmee Bovelander een hele wedstrijd moest zeulen in de hoop hem een of twee keer te kunnen gebruiken bij een strafcorner. Zo'n stick van 26 ounce waarmee hij de bal verschrikkelijk hard in het doel kon kogelen.

    • Guus van Holland