Beleggers azen op grillige IT-fondsen

De automatiseringsfondsen hebben de afgelopen week grote koersstijgingen doorgemaakt op de Amsterdamse effectenbeurs. De meesten stegen veel harder dan de AEX-index, de graadmeter van de beursstemming.

Volgens analisten waren de koersen van deze aandelen de afgelopen weken te hard gedaald. Positief nieuws haalde beleggers over om toch maar weer in te stappen in deze beweeglijke sector. Niet zonder risico, want bij slecht nieuws zal de koerswinst onmiddellijk weer verdampen.

De grootste klapper maakte het softwarebedrijf Unit 4 met een koersstijging van 45,1 procent. Vorige week werd dit aandeel nog verhandeld voor 37,90 gulden; gisteren sloten deze stukken op 55 gulden.

Het bedrijf dat in februari van dit jaar een beursnotering kreeg stelde donderdag zijn winstverwachting voor 1998 naar boven toe bij. Door de sterke groei van het bedrijf mikt de directie nu op een toename van het resultaat met 75 procent ten opzichte van de 5,7 miljoen gulden vorig jaar.

Ook het geplaagde softwarebedrijf Baan schaarde zich in de top van de lijst sterkste stijgers. Het aandeel dat de afgelopen weken averij opliep klom de laatste vijf handelsdagen 29,8 procent naar 27 gulden.

In de lijst van sterke stijgers op de beurs in de afgelopen week komen ook voor: UCC Holding (25 procent), Copaco (25 procent), HITT (21 procent), Landis (17 procent), Getronics (14 procent) Cap Gemini (13 procent), Ordina Beheer (12 procent).

Ter vergelijking: de 27 hoofdfondsen op het Damrak, waaruit dagelijks de AEX-index wordt vastgesteld, stegen de afgelopen week gemiddeld 6,4 procent. De beursgraadmeter sloot gistermiddag op 1057,31 punten.

Paul van Doorn van zakenbank Kempen & Co is een van de analisten die van mening zijn dat de IT-fondsen te ver naar beneden zijn doorgeschoten.

“Bij een afnemende economische groei zie je dat de bestedingen aan informatietechnologie gauw afnemen.

Maar de vertaalslag hiervan naar de beurskoersen was nu een beetje overdreven. De verwachtingen voor de sector blijven over een lange termijn immers buitengewoon goed.' Ook Jan Coen Balt, analist bij Effectenbank Stroeve is van mening dat IT-bedrijven nog steeds de toekomst hebben. “De automatisering is essentieel voor veranderingen binnen het bedrijfsleven. Zeker nu van hen door klanten steeds meer flexibiliteit in de dienstverlening wordt verwacht.'

Volgens Balt moet de belegger zich niet gek laten maken door de grote volatiliteit van de koersen. “De waarde van het IT-aandeel zit in de winstverwachting. Is die verwachting hoog, dan wordt dat door beleggers direct in de koers verwerkt. Iedere bijstelling van de winstverwachting of zelfs maar de perceptie dat er een bijstelling komt, heeft een gigantische uitwerking op de koersen. Als er dan ook nog eens weinig liquiditeit is in die fondsen wordt dit effect nog eens extra versterkt.'

Van Doorn tipt het bedrijf ICT Automatisering als een aandeel dat nog hard kan groeien. Gisteren sloot dit aandeel op 36,90 gulden en het mag wat hem betreft 50 gulden kosten. Het bedrijf maakt software voor consumentenelektronica. Grote elektronicaconcerns als Siemens, Philips en Oce besteden de ontwikkeling van deze embedded software steeds vaker uit aan bedrijven als ICT. Het fonds is voor zijn groei daarom niet afhankelijk van de introductie van de euro of het millenniumprobleem zoals veel ander IT-bedrijven.

Analist Jan Coen Balt tipt Getronics en CMG. “Dat zijn bedrijven die hun dienstverlening kunnen exporteren naar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje als de markt hier is verzadigd.'

    • Sjouke Rijper