Aardgasgebruik

De winning van duurzame energie maakt het gebruik van aardgas onnodig; goed voor milieu en portemonnee. Inzet van duurzame energie bespaarde vorig jaar ruim 1,3 miljard kubieke meter aardgas, voldoende om bijna 10 procent van de Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Op basis van een gasprijs van 43 cent per kuub, plus 17 cent BTW en heffingen scheelt dat de kleinverbruikers 807,3 miljoen gulden.

Bijna 90 procent van de duurzame energie wordt opgewekt door verbranding van afval. Met de vrijgekomen warmte wordt stoom geproduceerd waarmee vervolgens elektriciteit wordt opgewekt. De afgelopen jaren is de verbrandingscapaciteit in Nederland sterk uitgebreid, omdat steeds minder afval mag worden gestort.

Zonne-energie draagt slechts 0,5 procent bij aan duurzame energie. Een trend is het gebruik van zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening. Eind '97 stonden ze op 20.000 Nederlandse daken.

Het gebruik van duurzame energie biedt dubbel voordeel: het zorgt voor een besparing op de gasrekening en ontheffing van de ecotax. Toch kiezen de meeste mensen nog voor aardgas. De Gasunie leverde vorig jaar 15,5 miljard kuub aan kleinverbruikers.

Duurzame energie wordt nog aantrekkelijker. De prijs van gas zal na de eeuwwisseling vermoedelijk fors oplopen, omdat de vraag in Europa sterk stijgt. Bovendien gaat de ecotax per 1 januari 1999 omhoog van 7,5 cent inclusief BTW naar 11 cent per kuub.

Claudia Kammer