VS vragen Rusland naar leider PKK

De Verenigde Staten hebben de Russische autoriteiten gevraagd uit te zoeken of de Turks-Koerdische leider Abdullah Ocalan in Rusland is en hem uit te wijzen als dat het geval is.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat Ocalans separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) door minister Madeleine Albright als terroristische organisatie is aangemerkt. “Geen natie dient een toevlucht te bieden aan terroristen. En dat betekent geen natie', aldus de woordvoerder. Ocalan heeft politiek asiel gevraagd in Rusland, en de Doema, het Russische lagerhuis, heeft president Jeltsin deze week opgeroepen hem dat te verlenen. Moskou houdt tot dusverre vol niet te weten waar Ocalan zich bevindt. Aan de andere kant hebben diverse ministers inmiddels verklaard dat de regering niet van plan is de PKK-leider asiel te verlenen. Turkije heeft Ocalans uitlevering gevraagd. (AP)