VS sturen Honduras omvangrijk hulppakket

De Verenigde Staten hebben gisteren 70 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan de door orkaan Mitch zwaar getroffen Midden-Amerikaanse landen Nicaragua en Honduras. “Dit is de zwaarste ramp tot nog toe in dit halfrond', zei gisteren Brian Atwood, het hoofd van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling.

De Amerikanen stellen behalve voedsel en brandstof ook een groot aantal militaire middelen ter beschikking. In Honduras zijn alle militairen van een Amerikaanse basis ingeschakeld voor hulpverlening. De Amerikaanse ambassadeur heeft zijn residentie ter beschikking gesteld aan een weeshuis.

Ook Mexico biedt de getroffen landen veel hulp. Eergisteren stuurde het land tien helikopters met voedsel en medicamenten naar Nicaragua gisteren werd een nog grotere hoeveelheid hulpgoederen naar Honduras gestuurd. De Mexicaanse president Zedillo uitte gisteren scherpe kritiek op de Verenigde Staten, die volgens hem veel te laks hebben gereageerd op de ramp. Ook de Hondurese president riep de VS op meer hulp te bieden. Dat gebeurde kort voor de aankondiging van de VS dat hulp onderweg is.

De Hondurese autoriteiten hebben gisteren het voorlopige officiele dodenaantal vastgesteld op 6.076. Zeker 4.621 mensen worden nog vermist en naar schatting een miljoen mensen is dakloos. In Nicaragua is een schatting van het aantal doden verhoogd van 1.500 naar 4.000, nadat op de flanken van een vulkaan de lichamen waren ontdekt van naar schatting 500 mensen. Aan de Atlantische kust zijn de afgelopen dagen zeker 200 lijken aangespoeld.

Vanmiddag plaatselijke tijd wordt in de Hondurese havenstad Puerto Cortes de aankomst verwacht van het Nederlandse fregat Willem van der Zaan vanuit Panama met aan boord een helikopter. Een KC-10-vrachttoestel van de Koninklijke Luchtmacht brengt hulpgoederen naar de Nederlandse Antillen, waar vandaan kleinere Hercules- en Orion-vliegtuigen voor verder transport naar de moeilijk bevliegbare luchthaven van Tegucigalpa moeten zorgen.

Ook worden specialisten van de Koninklijke Marine naar Honduras gestuurd om hulp te bieden bij de verdere reddingswerkzaamheden.

Voor de hulpverlening aan Honduras is het belangrijk dat de verbindingen tussen de hoofdstad en de kust snel hersteld kunnen worden.