Tour dringt renners dopinghandvest op

De directie van de Societe du Tour de France stelt morele en medische voorwaarden aan de renners die volgend jaar willen deelnemen aan de 86ste editie van de wielerwedstrijd. Volgens directeur Jean-Marie Leblanc moet de Tour weer een menselijk gezicht krijgen, na de dopingschandelen van afgelopen zomer. “En de wielersport moet weer geloofwaardig worden', zei Leblanc gisteren bij de presentatie van de komende ronde.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een startbewijs moeten alle deelnemers voortaan een handvest ondertekenen, waarin zij zich conformeren aan de regels van de Societe. Verder ondergaan de renners vlak voor de Tour een extra dopingcontrole. Tenslotte behoudt de organisatie het recht renners of ploegen naar huis te sturen, wanneer zij de Tour in diskrediet brengen in verband met doping.

Afgelopen woensdag kwamen de ploegleiders van de meeste profteams in Parijs bijeen. Het was de bedoeling dat zij een akkoord zouden sluiten over het handvest van de Tour, maar met name de Spaanse delegatieleden hadden bezwaren tegen de verscherpte regelgeving. Zo wil de Societe alle renners bij wie doping in de urine is gevonden, onmiddellijk een startverbod opleggen. Deze maatregel is in strijd met de Spaanse wetgeving, die het recht op arbeid hoog in het vaandel heeft staan. Bovendien kan een coureur een schadevergoeding eisen, wanneer bij de contra-expertise blijkt dat hij geen doping heeft gebruikt.

Het tweede discussiepunt van het handvest was het voorgestelde gedwongen ontslag van renners die na de contra-expertise eveneens positief zijn bevonden. De meeste ploegleiders twijfelen aan het nut van deze maatregel. De ontslagen coureur zou gemakkelijk onderdak kunnen vinden bij een andere ploeg. Ploegleider Patrick Lefevere van Mapei verwoordde gisteren het standpunt van de meeste collega's. “Laten we wachten tot het IOC (het Internationaal Olympisch Comite) zich in februari over het dopingvraagstuk heeft gebogen en niet te vroeg dit handvest tekenen. Het wielrennen hoeft niet roomser dan de paus te zijn.'

Tour-directeur Leblanc bekritiseerde gisteren de gezondheidscontroles die de internationale wielrenunie (UCI) vanaf 1 januari 1999 gaat houden.

Volgens Leblanc zijn de voorstellen van de Franse wielerbond veel effectiever dan de werkwijze van de mondiale bond. De UCI wil de renners minimaal twee keer per jaar medisch laten onderzoeken door de ploegartsen, die op hun beurt verslag moeten uitbrengen bij artsen van de UCI. De Franse bond daarentegen wil de controles laten plaatsvinden door onafhankelijke artsen. “Maar hoe onafhankelijk zijn onafhankelijke artsen', sprak UCI-voorzitter Hein Verbruggen gisteren geirriteerd. “De Fransen geven weer eens valse informatie. Onze controles zijn aanzienlijk beter.'

Om de renners minder te belasten en de dopingjagers tevreden te stellen is de komende Ronde van Frankrijk niet extreem zwaar. In het routeschema zijn twee Alpenritten en twee Pyreneeenritten opgenomen. Drie van de vier bergetappes eindigen na een zware klim. Een dag voor de Alpen en een dag voor de Pyreneeen wordt een rustdag ingelast. De Tour begint met een proloog over acht kilometer in Le Puy de Fou. Daarnaast staan twee individuele tijdritten op het programma, met een lengte van 56 en 54 kilometer.

Op papier lijkt de nieuwe Tourkaart zeer geschikt voor de titelhouder Marco Pantani, de beste klimmer van dit decennium. Voor het oog van honderden verslaggevers en tientallen cameraploegen hield de kleine Italiaan gisteren een slag om de arm. Pantani wil zich volgend seizoen richten op het wereldkampioenschap, dat in het najaar in eigen land wordt verreden. Ter voorbereiding op het WK verkiest hij vooralsnog de Vuelta boven de Tour. De Italiaanse volksheld is moreel (en commercieel) verplicht zijn roze trui in de Giro te verdedigen.

De twijfels van Pantani lijken ook ingegeven door een mogelijke herhaling van de heksenjacht van de Franse justitie.

De meeste renners vrezen dat de Tour van 1999 wederom verstoord zal worden door een zoektocht naar het verboden middel EPO. Tour-directeur Leblanc kon de coureurs gisteren geen garantie bieden dat zij volgende zomer gevrijwaard blijven van onaangekondigde controles. Welke mooie beloftes hij verder ook deed Leblanc realiseerde zich dat de Franse justitie haar eigen wetten hanteert.