Radiostilte

Het redactieteam van het radioprogramma 'Tijd voor twee' van Frits Spits op Radio 2 had het zo leuk bedacht. Als reactie op de dinsdagmorgen aangekondigde reorganisatie bij KPN Telecom, waarbij 4000 arbeidsplaatsen worden geschrapt, zou diskjockey Spits een gesprekje voeren met een lid van de ondernemingsraad van KPN Telecom. Natuurlijk zou het OR-lid zeggen “geschokt te zijn over de ingrepen die de hoge heren in Den Haag hebben bedacht', waarna Spits alle kans zou krijgen om zijn sympathie te betuigen met het door rampspoed getroffen personeel

Het liep helemaal anders. Op de - retorisch gestelde - vraag van Spits dat de reorganisatie voor het personeel wel een zware klap moest zijn, dreigde het OR-lid niet met poortacties maar antwoordde keurig dat het “vooral een uitdaging was voor de mensen'. Met her- en bijscholing zou het allemaal prima in orde komen. “Die mensen krijgen straks een nieuwe baan en die denken dan misschien wel bij hun eigen: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan', sprak de behartiger van werknemersbelangen als rechtgeaard personeelsmanager.

Bij interviewer Spits was de verbazing overduidelijk. “Dat een reorganisatie voor de werknemers een uitdaging betekent, hoort de directeur te zeggen, maar u toch niet?' Waarna hij op eigen gezag maar besloot dat de sanering voor het personeel van KPN Telecom toch een bittere pil was. Met die moderne arbeidsverhoudingen blijft het voor journalisten en radiomakers toch even wennen.

    • Marcella Breedeveld