Pakistan lokt toeristen met nieuw skioord

In het noorden van Pakistan is gisteren het eerste skioord van het land geopend door premier Nawaz Sharif. Met zijn eerste tocht in de nieuwe stoeltjeslift hoopt de premier een nieuw hoofdstuk te openen voor het internationale toerisme zijn land.

De skigebieden liggen in Malam Jabba in de Swat Vallei, ruim 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Islamabad. De vallei wordt omzoomd door pieken, hoger dan 6.000 meter. Het skioord is gebouwd met hulp van de Oostenrijkse regering.

Pakistan beschikt met het project van nog geen drie miljoen dollar over twee pistes, twee stoeltjesliften en een ijsbaan.

De Pakistaanse regering hoopt met de skisport veel buitenlandse toeristen terug te krijgen. Sinds de kernproeven, afgelopen mei, en de Amerikaanse raketaanvallen op Afghanistan blijven de meeste toeristen weg uit het land. In de drie gebergtes die in Noord-Pakistan bij elkaar komen, de Karakoram, de Hindukush en de Himalaya, komen jaarlijks enkele duizenden bergsporters uit het buitenland.

Voor buitenlandse bergbeklimmers is Pakistan, met bijna honderd bergtoppen boven de 7.000 meter, al jaren een paradijs. De grootste attracties voor internationale expedities zijn de beroemde pieken van de Nanga Parbat (8.126 meter), de Hidden Peak (8.068 meter), de Broad Peak (8.047 meter) en de een-na-hoogste berg ter wereld, de K2 (8.611 meter). Al deze bergen liggen in de zogenoemde Noordelijke Gebieden, het Pakistaanse deel van Kashmir dat nog steeds door India wordt opgeeist.