Opmerkelijke koersstijging verzekeraar Aegon

De koers van het aandeel Aegon is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs 7 procent (12,70 gulden) gestegen naar 191,20 gulden. Daarmee komt de koersstijging van de verzekeraar deze week op 18 procent. Begin oktober noteerde het aandeel nog 132 gulden. De koers was vanochtend weer terug op het niveau van eind augustus. De stijging had geen duidelijke oorzaak.

De andere financiele waarden bleven ver achter bij deze prestatie. ABN Amro noteerde onveranderd 39,50 gulden. Ook ING bleef onbeweeglijk staan op 100 gulden. Fortis verloor 1,50 gulden op 123 gulden.

De AEX-index steeg 12,68 punten (1,1 procent) naar 1057,52 punten. Naast Aegon droeg het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever fors bij aan de goede beursstemming. Het Brits-Nederlandse bedrijf maakte vanochtend bekend dat de bedrijfswinst in het derde kwartaal met 3 procent is gestegen tot bijna 3,1 miljard gulden. De beurs reageerde gematigd positief op de kwartaalcijfers. Het aandeel Unilever stond rond het middaguur ruim 2 procent hoger op 142,30 gulden.

De kwartaalcijfers van handelshuis Buhrmann zorgden voor een koersstijging van dit aandeel. Het handelshuis, voortgekomen uit het papier- en verpakkingsbedrijf KNP BT, maakte bekend dat de winst in het derde kwartaal van dit jaar is teruggelopen van 65 naar 60 miljoen gulden. De koers van het aandeel steeg met twee kwartjes naar 35,60 gulden.

Baan was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het software-aandeel dat de afgelopen weken uit de gratie was steeg vanochtend 8,1 procent (2 gulden) naar 26,60 gulden. Volgens handelaren is op de optiebeurs druk gespeculeerd in het aandeel, waardoor de koers werd opgedreven. Het bedrijf verklaarde vanochtend met de vakbonden een akkoord te hebben bereikt over een sociaal plan. Bij het kwakkelende bedrijf vallen in Nederland geen gedwongen ontslagen.

Commissionairs verklaren de positieve stemming op het Damrak door het onverwacht sterke slot van Wall Street. “Daar komt bij dat de omzetten bescheiden zijn, want de verkopers blijven aan de zijlijn staan.

Tel daarbij op nog wat vraag van de optiebeurs en je hebt zo een dikke plus.'

KLM was een grote daler onder de hoofdfondsen. De koers verloor 2,80 gulden (4,8 procent) op 54,30 gulden. Hagemeyer daarentegen klom met 6,4 procent (4 gulden) naar 66,30 gulden.

Koninklijke Olie, dat gisteren 2,30 moest inleveren, remde een verdere stijging van de AEX-index af. De koers van het olieconcern daalde vanochtend met 2 gulden (2,2 procent) naar 89,20 gulden.

De koers van Randstad steeg vanochtend met 1,50 naar 111,50 gulden. Volgens een handelaar is de stemming over dit aandeel erg verdeeld. “De een roept dat 150 gulden een reeele koers is, terwijl de ander zegt dat de uitzendmarkt over haar hoogtepunt heen is.'

Hoewel de stemming niet nerveus was, toonden veel aandelen zich van hun beweeglijkste kant. Philips was daarvan een goed voorbeeld door binnen enkele minuten een paar gulden te winnen of te verliezen op een koers die rond de 115 gulden schommelde. “Dat kan je zo hebben bij een gering aanbod', zegt een handelaar.