Landingsbaan op Malpensa smelt weg

Een van de twee banen van het twaalf dagen geleden geopende nieuwe vliegveld Malpensa van Milaan is gisteren vrijwel heel de dag gesloten,omdat er 's nachts een grove fout was gemaakt met de asfaltering.

Nieuw asfalt op de landingsbaan werd zacht zodra 's ochtends de temperatuur begon te stijgen. Daardoor kwamen de banden van binnenkomende vliegtuigen vol stukken asfalt te zitten. Zestien toestellen konden niet meer vertrekken,omdat er onvoldoende reservebanden op het vliegveld waren.

Personeel van Swissair heeft de banden van een toestel met een spatel schoon moeten maken om het weer te kunnen laten vertrekken, met tachtig minuten vertraging.

Na de chaos van de eerste dagen na de opening was de situatie op Malpensa enigszins genormaliseerd. De vluchten vertrokken gemiddeld een half uur te laat.

De getergde vliegvelddirecteur Giuseppe Bonomi wil juridische actie ondernemen tegen het bedrijf waaraan de asfaltering was uitbesteed em heeft ook om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd.

Volgens de vliegvelddirectie was de asfaltering nodig in verband met werk aan de verlichting. Er wordt ook op gespeculeerd dat er nu al onderhoud nodig is aan de nieuwe banen.

“Dit is een nieuw bewijs dat Malpensa nog niet klaar was om te worden geopend,' zei de directeur Italie van Swissair geirriteerd.

    • Marc Leijendekker