LAMSSTOOFPOT MET AVGOLEMONO

Avgolemono, een uit de Griekse keuken afkomstig bindmiddel van ei en citroen, wordt op het laatst toegevoegd om dit gerecht zowel een frisse citroensmaak te geven als het te binden. U kunt de stoofpot een dag of twee van tevoren maken; warm in dat geval eerst de stoofpot op en schep er dan de avgolemono door.

Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan op een hoog vuur. Doe er het lamsvlees in porties in en bak de blokjes in circa 10 minuten rondom bruin. Schep het vlees met een schuimspaan over in een grote, zware pan.Giet zo nodig extra olijfolie in de koekenpan en doe er de uien in. Fruit de uien in circa 5 minuten op een middelhoog vuur half gaar. Schep er de knoflook door en laat alles nog 3 minuten bakken. Schep het uimengsel over in de pan met het vlees. Draai het vuur hoog en blus de koekenpan af met 1,5 dl bouillon. Schraap alle aanbaksels los en schep de jus over in de pan met het lamsvlees. Schep er de blokken knolselderij door. Giet de overgebleven 2,5 dl bouillon over het vlees, of zoveel vocht dat het vlees er door bedekt is. Breng aan de kook, draai het vuur laag leg het deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen. Schep er de blokjes knolvenkel door en laat circa 10 minuten zachtjes koken. Schep de spinazie en de dille door het lamsvlees en laat nog circa 10 minuten koken tot alles gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Klop op het laatste moment de eieren schuimig. Klop er geleidelijk het citroensap door. Klop er dan geleidelijk circa 2,5 dl van het warme lamskooknat door en blijf kloppen om te voorkomen dat de eieren gaan schiften.

Giet al roerend het eimengsel langzaam bij de warme stoofpot. Laat nog even goed doorwarmen, maar laat niet aan de kook komen.

Voor 4 personen:

3 tot 4 eetlepels olijfolie

1,25 kilo lamsschouderlapjes, in blokjes van 5 cm

3 uien, gehakt

3 tenen knoflook, fijngehakt

4 dl lams- of kippenbouillon

500 gram blokjes knolselderij

400 gram blokjes venkelknol

500 gram spinazie, grondig gewassen

zout en versgemalen peper

20 gram gesnipperde dille

2 eieren, op kamertemperatuur

4 eetlepels vers citroensap

    • Kim Maclean