'Kwart varkenshouders gaat in winter over de kop'

Ruim een kwart van de ongeveer 20.000 varkensbedrijven wordt direct in zijn bestaan bedreigd door de slechte situatie op de markt. Ongeveer vijfduizend varkenshouders dreigen zodoende deze winter hun bedrijf te moeten beeindigen. Dat zegt Rabobank-topman H. van de Kerk vandaag in het landbouwweekblad Oogst.

De slechte financiele situatie onder de varkensboeren wordt volgens Van de Kerk veroorzaakt door een combinatie van de enorm lage prijs voor varkensvlees, de nasleep van de varkenspest en de door de overheid opgelegde krimp van de varkensstapel en de reconstructie van de varkenshouderij.

De Rabobank is van oudsher de bank die veel met het boerenbedrijf te maken heeft. Veel boeren hebben voor hun investeringen regelingen met de Rabobank getroffen, maar komen nu dus in de problemen met de aflossing daarvan.

Van de Kerk voorspelt dat ongeveer eenderde van de kleine bedrijven, 20 procent van de middelgrote en 10 procent van de grote bedrijven over de kop zal gaan als de overheid niets verandert aan de huidige malaise.

Al in juli vorig jaar tijdens de voorbereidingen op de Wet Herstructurering varkenshouderij maakte de Rabobank bezwaar tegen de in haar ogen wel erg rigide herstructurering in de varkenshouderij. Aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden hield de bank toenmalig landbouw-minister Van Aartsen al voor dat met een krimp van twee keer tien procent van de varkensstapel een groot deel van de varkenshouders financieel in de problemen zouden komen en hun bedrijf zouden moeten beeindigen.

Op dit moment gebeurt volgens Van de Kerk precies wat hij toen voorspelde. “De wet herstructureert niet, maar vernielt. De slechte prijzen zijn daar bovenop gekomen. Slechte prijzen hebben we altijd kunnen hanteren. Maar nu zijn op veel bedrijven de liquiditeitsproblemen onoplosbaar omdat je geen overlevingsscenario kunt maken', aldus Van de Kerk in het weekblad.

“Het enige wat echt soelaas biedt, is als de tweede kortingsronde van 10 procent van tafel gaat', zegt hij. Uitstel van de tweede krimp, zoals wel is voorgesteld door minister Apotheker, biedt volgens de Rabobank slechts in een paar gevallen een oplossing.