'Jeltsin had vijf infarcten'

De Russische president Jeltsin had vijf hartinfarcten gehad voordat hij op 5 november 1996 zijn vijfvoudige by pass kreeg. Als hij toen niet zou zijn geopereerd, zou hij binnen een half jaar zijn overleden.

Dat is gisteren gezegd in een documentaire over de operatie, die op de Russische televisie werd uitgezonden. De president, zo vertelden de artsen die bij de operatie betrokken waren, had lang geen zin in de ingreep. Pas na het vijfde infarct zwichtte hij voor de argumenten van de artsen.

De artsen op hun beurt waren bang voor hun verantwoordelijkheid. “Iederen maakte bezwaar', aldus de leider van de groep artsen, Renat Aktsjoerin. “De verantwoordelijkheid was kolossaal.' Maar toen de beslissing eenmaal was gevallen was elk lid van het team loyaal. De president werd met succes geopereerd; een Duits team dat klaarstond met een transplantatiehart voor het geval de operatie zou misgaan, hoefde niet in actie te komen. Vijf uur na de ingreep kwam Jeltsin bij kennis en na 24 uur nam hij zijn presidentiele bevoegdheden - tijdelijk overgedragen aan de toenmalige premier Tsjernomyrdin - weer over.

In de documentaire vertelde een arts hoe hij aanvankelijk niet tot het ziekenhuis werd toegelaten. De veiligheidsmaatregelen waren zeer strikt, aldus de arts. “De bewaking liet me weten dat ik de kliniek niet binnen mocht omdat er een speciale gebeurtenis aankwam. Ik heb hun toen maar verteld dat die speciale gebeurtenis zonder mij helemaal niet zou doorgaan.' (Reuters, AFP)