Internationale beurzen

LONDEN. De koersen op de effectenbeurs van Londen zijn vanochtend met gemiddeld 1,6 procent gestegen. De graadmeter van de beursstemming de FTSE-100, reageerde op het hogere slot van New York, een 5,4 procent hogere openingskoers van Unilever en koersstijgingen van de financiele waarden Halifax (3,9 procent) en Prudential (2 procent).

Volgens de Britse krant The Independent zouden Halifax en Prudential respectievelijk de grootste hypotheekverstrekker en de grootste verzekeraar in Groot-Brittannie, praten over fusie. Hoewel beide bedrijven dit ontkennen, besloten veel beleggers deze financiele waarden te kopen.

De beurs van Londen reageerde gisteren tegendraads op de renteverlaging met een half procentpunt. Het niveau van de FTSE-100 daalde bij een lage omzet met 2,5 procent. Handelaren vonden dat verlies vanochtend te groot.

TOKIO. De aandelen op de effectenbeurs van Tokio zijn de laatste handelsdag van de week lager gesloten. De toonaangevende Nikkei-index verloor bij lage omzetten 219,40 punten op 14.121,97. Dat betekende een daling van 1,5 procent. Gisteren daalde de beursgraadmeter 1,3 procent.

Dreigend uitstel van belastingverlagingen lag aan de jongste daling ten grondslag. Een hoge regeringsfunctionaris verklaarde dat de ingrepen mogelijk niet zoals voorzien in januari van kracht worden. De tijd om over de maatregelen in het parlement te debatteren zou daarvoor te kort zijn. Belastingverlaging wordt noodzakelijk geacht om de economie van Japan nieuw leven in te blazen.

NEW YORK. Wall Street is gisteren met een fikse winst gesloten. De handel begon met koersdalingen, maar de Dow Jones-index sloot uiteindelijk toch 132,33 punten hoger op 8915,47 punten. Uit cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt bleek dat er in oktober veel minder banen zijn bijgekomen dan verwacht. Dat duidt op minder groei van de economie en dus weinig kans op inflatie. Dat zou een renteverlaging rechtvaardigden.

Alan Greenspan, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) nam gisteren in een toespraak voor bankiers het woord renteverlaging niet in de mond. Wel zei hij dat de vrees onder beleggers voor een wereldwijde financiele crisis aan het verdwijnen is.