Hockeyploeg treft Pakistan in eindstrijd; Na 4-1 zege op Australie

De Nederlands hockeyploeg speelt zondag in de finale van de twintigste editie van het toernooi om de Champions Trophy tegen Pakistan. Het gastland won vanmiddag in Lahore met 3-1 van hekkensluiter Duitsland en verdrong Australie op doelsaldo van de tweede plaats. Eerder op de dag deed Nederland, vooraf al zeker van een finaleplaats, zijn sportieve plicht door Australie de eerste nederlaag van het toernooi toe te brengen 4-1. Zuid-Korea maakte ook nog kans op de eindstrijd, maar de 6-3 zege op Spanje was niet genoeg.

Nederland revancheerde zich vanmorgen tegen Australie voor de pijnlijke 5-3 nederlaag van twee dagen eerder tegen Pakistan. Het betekende het eerste verlies in Lahore voor de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans, die drie jaar geleden in Berlijn voor het laatst verloor van de voormalige hockeygrootmacht. Zondag krijgt Nederland de kans om de misstap van woensdag recht te zetten.

Indien de wereld- en olympisch kampioen slaagt in die opzet, dan schrijft de selectie van Oltmans geschiedenis. Nooit eerder slaagde een ploeg erin om de drie belangrijkste titeltoernooien - Olympische Spelen, wereldkampioenschap en Champions Trophy achtereenvolgens winnend af te sluiten. Drie keer eerder won Nederland het jaarlijkse toernooi tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld, in 1981 (Karachi), 1982 (Amstelveen) en 1986 (Madras).

Tegen Australie maakte de nationale ploeg vanmorgen een zeer gedreven en geconcentreerde indruk. Geen moment kreeg de nummer vier van het afgelopen WK in Utrecht de kans om het initiatief over te nemen. Australie, met nog slechts zes WK-gangers in de selectie, had aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor de finale. The Kookaburras, zoals de ploeg in eigen land liefkozend wordt genoemd straalde echter weinig overtuiging uit.

Bij Nederland ontbrak Teun de Nooijer, die gisteren wegens een sterfgeval in de familie naar huis terugkeerde. De absentie van Nederlands beste hockeyer leidde tot een aantal omzettingen op het middenveld, waarbij routinier Jacques Brinkman in zijn 284ste interland de rol van centrale middenvelder kreeg toebedeeld. De speler-coach van Amsterdam werd geassisteerd door Sander van Heeswijk op rechts, en clubgenoot Danny Bree op links.

Spelverdeler Jeroen Delmee kampt al sinds het begin van het toernooi met een dijbeenblessure. Uit voorzorg bleef de aanvoerder van landskampioen Den Bosch vanmorgen aan de kant. De vele mutaties pakten verrassend goed uit. Remco van Wijk opende in de 27ste minuut de score na een weergaloze solo. Kort daarop benutte specialist Bram Lomans een strafcorner, hetgeen hij vlak na rust herhaalde. De HGC'er bracht zijn totaal in Lahore daarmee op zes treffers. Spits Marten Eikelboom bracht zijn totaal in de 51ste minuut op vijf doelpunten. Tien minuten later bepaalde Adam Commens de eindstand op 4-1.