Het Titanic gevoel

Aan een kade in Belfast is ooit de Titanic gebouwd, en dat moet de titel Titanic Town verklaren voor een film die zich anno 1972 afspeelt in het belegerde Belfast - in het angstige donker en het gure daglicht van een arm arbeiderswijkje onder de lage luchten van Noord-Ierland. Alles is echt gebeurd, zo blijkt uit een tekstregel aan het slot, en het werd in beeld gebracht in de stijl van het bedrukkende realisme waar de Britse filmers zo goed in zijn.

Titanic Town is vanavond de eerste in een reeks van veertien filmpremieres die de NCRV deze maand uitzendt, een sterk uiteenlopend aanbod van films die alleen gemeen hebben dat ze in commercieel opzicht niet aantrekkelijk genoeg waren voor de Nederlandse bioscopen. Dat is in dit geval begrijpelijk, want regisseur Roger Michell maakte, met de BBC als co-financier, een film die dicht tegen tv-drama aan ligt.

Julie Walters speelt een moeder van vier kinderen, die zo opstandig wordt van het voortdurende geweld in Noord-Ierland dat ze zich opwerpt als actievoerder en verzeild raakt in de patstelling tussen de IRA en het Britse bewind. De media knuffelen haar bijkans dood, maar de buurt durft zich niet meer met haar af te geven - zo star staat het dagelijks leven in Belfast in het teken van de zwart-witte tegenstellingen. Iemand die beide zijden wil verzoenen, is prompt voor beide zijden verdacht. De zestienjarige dochter, subliem gespeeld door Nuala O'Neill, verwijt haar moeder zelfs dat zij degene is die alles kapot maakt.

Die moeder is trouwens ook volstrekt geloofwaardig, want Julie Walters is een fenomenaal actrice met een groot talent voor regionale accenten. Maar ze is ook een comedienne van formaat, zodat haar vertolking af en toe gevaarlijk begint te lijken op de komische kwebbeltantes die ze eerder in de lichtere sector speelde. Als ze aan een deftige vergadertafel driftig in haar handtas zit te zoeken naar een papiertje met de bestandsvoorwaarden van de IRA, is dat net iets te koddig om waar te zijn.

Intussen slaagt Michell er wel in, om dicht op de huid te komen van dat uitzichtloze Noord-Ierland, waar een alles overheersend Titanic-gevoel onontkoombaar moet zijn.

Titanic Town (Roger Michell 1998, GB), Ned.1, 23.25-0.59u.

    • Henk van Gelder