Heerenveen roept onheil over zich af

Zonder de gewenste topclub te hebben getroffen, is aan het debuutseizoen van Heerenveen in het Europese voetbal een einde gekomen. Dat heeft de ploeg van trainer Foppe de Haan aan zichzelf te wijten. Heerenveen dacht gistermiddag in de return tegen het Kroatische Varteks Varazdin ten onrechte aan een geslaagde aanval genoeg te hebben om de kwartfinale van het toernooi voor bekerwinnaars te bereiken.

De bezoekers, die de eerste wedstrijd in Friesland met 2-1 hadden gewonnen, verloren na verlenging met 4-2 en werden uitgeschakeld. Heerenveen ging daarmee Vitesse, Willem II en PSV achterna. Alleen Ajax is in de internationale toernooien nog in de race voor de volgende ronde.

Het werd op het zware, omgeploegde veld in Varazdin qua scoreverloop een spectaculaire wedstrijd. Heerenveen, in ongewoon rood-zwart gekleed kwam al na zeventien minuten op voorsprong toen de Servier Samardzic met een simpele voetbeweging een voorzet van De Visser afrondde. De Friese ploeg leek op rozen te zitten. De spelers namen echter een te afwachtende houding in en gaven de thuisploeg alle kans aan te vallen. “We hebben te veel met de kont in de goal gespeeld', bekende trainer De Haan. Hij zei zijn ploeg daar voortdurend op te hebben gewezen. “Jongens, doe nou niet zo dom, ga van je eigen kracht uit.'

Het duurde nog tot twintig minuten in de tweede helft voordat Varteks gelijk maakte. De Kroatische aanvoerder Mumlek kon ongehinderd een voorzet inkoppen. De gelijkmaker zorgde voor grote onrust bij Heerenveen. Een tweede treffer kon toen niet uitblijven. Kamberovic sleepte er, wederom met een kopbal, voor Varteks een verlenging uit (2-1).

De thuisclub kwam in die extra tijd zelfs verdiend op 3-1, weer door Kamberovic. Varteks, aangevuurd door een kleine, maar fanatieke aanhang, leek zeker van de kwartfinale. Heerenveen kon geen vuist meer maken, maar een poging van grote afstand van De Visser trof plotseling doel (3-2). Keeper Solomun had geen kijk op dit zondagsschot op een druilerige donderdagmiddag. Zo stond Heerenveen weer even in de volgende ronde en vierden de 150 Friese fans op de tribune al een feestje.

Er waren toen amper nog zes minuten te spelen. Maar het stuntelende Heerenveen bleek ook niet in staat die periode zonder kleerscheuren door te komen. Aanvoerder Mumlek mocht de bal van dichtbij intikken (4-2) en werd zo de grote held van zijn landgenoten.

“We gingen met z'n allen voor Vonk staan. Dan vraag je om problemen” oordeelde De Haan naderhand.

De Friese ploeg droop na het eindsignaal van arbiter Vassaras teleurgesteld af, terwijl begeleiders spelers en supporters van de thuisploeg op het veld het verrassende succes uitbundig vierden. De Haan gaf toe dat het verdiend was. Varteks toonde veel meer inzet en vechtlust dan Heerenveen en won daardoor belangrijke persoonlijke duels. Maar echt boos was de verliezende trainer niet. “Je kunt niet zeggen dat mijn spelers zich niet hebben ingezet. Integendeel ze hebben op hun manier hard gewerkt.'

Bij Heerenveen hadden ze voor de volgende ronde gehoopt eindelijk tegen een aansprekende tegenstander het liefst Chelsea of Lazio Roma, te kunnen spelen. Die mooie droom werd hard de drassige grond in Varazdin ingeboord. Nu mag het kleine Varteks hopen op een bezoek van een grote naam uit het internationale voetbal.