Gewraakte cd-rom nu nog wreder

Een nog wredere versie van het computerspel Carmaggedon, Carpocalypse Now komt vandaag op de markt. De speler kan nu 'echte' mensen en dieren doodrijden, in de vorige variant waren dat nog robots en zombies. De christelijke partijen in de Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland vinden het spel extreem gewelddadig. In opdracht van minister Korthals (Justitie) onderzoekt het openbaar ministerie of een verbod mogelijk is.

In Carmageddon II bestuurt de computerspeler een voertuig, een raceauto of een propellervliegtuig. De bedoeling is zoveel mogelijk andere voertuigen en mensen aan flarden te rijden. Mensen gedeeltelijk verminken kan nu ook. Zijn de benen van de voetganger afgesneden, dan kan hij zich tot de fatale klap, nog met zijn armen voortbewegen. Nieuw zijn de vorkheftruck met guillotine en de maaimachine. Wordt een voetganger daardoor geschept, dan komt hij er aan de achterkant als een pakketje vlees en bloed weer uit. De makers van het spel, het Engelse bedrijf Stainless Soft, hebben extra slachtoffers toegevoegd: schapen, pinguins honden en olifanten.

Vorig jaar vroegen CDA-Kamerleden toenmalig minister van Justitie Sorgdrager al om een verbod. In Duitsland werd het spel verboden, Groot-Brittanie bracht een aangepaste versie (met zombies en groen bloed) op de markt. Maar volgens Sorgdrager voldeed de fabrikant aan de regels. Het cd-rom-spel wordt alleen in videospeciaalzaken en niet in speelgoedwinkels verkocht. Met een sticker wordt gewaarschuwd dat het niet geschikt is voor jeugdigen. Het spel werd een kassucces. Er werden zestigduizend cd-roms, van honderd gulden per stuk, verkocht.

Deel 3 is inmiddels in de maak, laat Stainless Soft weten. In dat spel kunnen de computerspelers bonuspunten halen door gehandicapten in een rolstoel en moeders met kinderwagen te scheppen. Voor de Nederlandse markt wordt een speciale variant ontwikkeld, met fietsers.