Gedichtendag

Gedichtendag

Nederland krijgt een gedichtendag. Op 27 januari 2000 staat heel Nederland in het teken van de poezie. Dat is althans de bedoeling van Tatjana Daan, de directeur van Poetry International dat de dag organiseert. Zij wil die dag een prijs voor de beste dichtbundel van het voorgaande jaar uitreiken, een poezie-equivalent van het boekenweekgeschenk uitbrengen en die dag op zoveel mogelijk ongebruikelijke plaatsen poezie laten opduiken, tot op de hoofdkussens van hotelgasten.

Niet bekend

Bij uitgeverij De Harmonie is men benieuwd naar de dag. 'Er is nog geen landelijk evenement op het gebied van de poezie, terwijl er de laatste jaren steeds meer belangstelling voor gedichten is. Wij merken dat aan de verkoop van Judith Herzberg. Laten we hopen dat het iets groots wordt.'

Volgens Arie Kuiper van uitgeverij Querido hoeft een gedichtendag geen enorme impact te hebben om de verkoop van poezie op te schroeven. 'Als het voor een bundel vijftig exemplaren extra oplevert, is dat al heel wat. Van een bundel van Toon Tellegen, een van de toppers, worden er twee- a drieduizend verkocht en een paar honderd extra als het woord liefde in de titel staat. Een onbekende dichter komt niet veel verder dan vierhonderd. Maar ook als we geen enkele bundel extra verkopen vind ik het idee mooi.'

    • Arjen Fortuin