Fluffy pannekoek; De vrolijke keuken

Het stond met grote letters in de krant. 'Pannekoeken verboden'. Iedereen schrok er van en de mensen praatten opeens over niets anders. Pannenkoeken mochten gelukkig nog wel. Maar dan moest je wel eerst een nieuwe pannenkoekenpan kopen. De pannekoekepan kon je zo weggooien.

Allemaal vanwege de Nieuwe Spelling.

Hoewel het alweer een poosje geleden is ben ik er nog steeds niet aan gewend, aan die nieuwe Nederlandse pannenkoeken. Daarom bak ik in het geheim Amerikaanse pannekoeken. Die hebben met die Hollandse nieuwe spelling niets te maken. Ze zijn ook nog eens twee keer zo dik en misschien wel twee keer zo lekker. Toch staat het recept in een Nederlands boek. Het kookboek van de Huishoudschool. Dat was een ouderwetse school waar meisjes het wassen van overhemden en het koken van aardappelen en groenten konden leren. De Spinazieacademie, zo werd die school ook wel genoemd.

Wat je voor de Amerikaanse pannekoeken nodig hebt is toch heel Hollands: in een grote kom doe je 200 cl. (dat is het vijfde deel van een liter) melk en twee eieren, en vier eetlepels gesmolten boter. In een andere kom gaan 200 gram bloem (eerst zeven!), vier theelepels bakpoeder en vier theelepels suiker plus nog een snuifje zout. De droge dingen moet je door de natte dingen heenroeren en als je daarmee klaar bent heb je Amerikaans pannekoekebeslag.

Klont boter in de oude koekepan, laten smelten en een soeplepel beslag erin. Pan bewegen zodat het beslag alle kanten op kan. Paar minuten bakken is genoeg. Onderkant oplichten om te kijken of die al lichtbruin is. Pannekoek omdraaien met de pannekoekomdraaier opnieuw boter in de pan, en de andere kant bakken. Ook niet te bruin, dan blijven ze dik. En ook een beetje zacht. Een beetje fluffy. Zo noemen ze dat daar. Maar hier smaakt het ook heel lekker.

    • Philip Mechanicus