Collecte gestart voor noodhulp M-Amerika

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua zijn gisteren gestart met een nationale inzamelingsactie voor de door de orkaan Mitch getroffen gebieden in Midden-Amerika.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vijf miljoen gulden toegezegd waarmee de hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, Rode Kruis en Novib, de eerste noodhulp kunnen bieden. De organisaties roepen daarnaast de komende drie weken Nederlanders op geld te storten op giro 800800.

“Het is de bedoeling dat de SHO met name noodhulp gaat bieden. Dat zal in het begin gaan om het helpen van de zeker twee miljoen daklozen', zegt L. Winkler, voorzitter van de SHO. Volgens hem zullen met het geld onder meer tenten, plastic zeilen en medicijnen worden aangeschaft. Daarna zal de SHO de nadruk leggen op het voorkomen van besmettelijke ziekten, zoals cholera, en helpen met de wederopbouw van de getroffen gebieden. “Daar moeten we nog even mee wachten. Op het moment is er een kettingreactie van natuurgeweld aan de gang die volkomen onvoorspelbaar is', aldus Winkler.

Ook een aantal Nederlandse gemeenten heeft geld beschikbaar gesteld. De gemeente Leiden, waarvan wethouder Laurier vorige week in de zusterstad Juigalpa was, heeft 25.000 gulden overgemaakt. “De wethouder zat nog in Nicaragua toen de problemen begonnen. Hij stuurde een fax waarin stond dat ze in Juigalpa onmiddellijk hulp nodig hadden', aldus P. van Diepen van de gemeente.

De gemeenteraad van Eindhoven beslist de komende dagen over een gift van 50.000 gulden aan zusterstad Chinandega. Onder de ambtenaren zal een inzameling worden gehouden en volgens D. de Geus van de gemeente gaat ook de stichting die zich in Eindhoven bezighoudt met de stedenband geld inzamelen. Die bedragen worden door de gemeente verdubbeld.

Volgens het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua hebben meer gemeenten een bijdrage beloofd. Twintig Nederlandse gemeenten hebben een Nicaraguaanse zusterstad. Een woordvoerster zegt een bedrag van ruim 260.000 gulden te verwachten, dat door het beraad zal worden verdubbeld.