Buitenlandse banken investeren fors in Polen

Bijna de helft van de activa van in Polen gevestigde commerciele banken is in buitenlandse handen, volgens cijfers van de toezichthoudende instantie voor het bankwezen GINB. Vanaf het begin van de economische hervormingen in 1990 tot het einde van de maand juni dit jaar hebben buitenlandse banken 800 miljoen dollar (circa 1,5 miljard gulden) geinvesteerd in Polen.

Het buitenlandse kapitaal vertegenwoordigde eind juni 44,2 procent van het totaal aan activa van de commerciele banken in het voormalig communistische land. Duitse banken namen met 236 miljoen dollar het grootste aandeel in de buitenlandse investeringen, de VS waren nummer twee met 215 miljoen. Nederlandse banken kwamen op de derde plaats met 140 miljoen, gevolgd door de Oostenrijkers met 72 miljoen en de Fransen met 68 miljoen dollar. (AFP)