Britse rente 0.5 procent lager

De Bank of England heeft gisteren een van de belangrijkste rentetarieven met een half procentpunt verlaagd. Het geldmarkttarief kwam hiermee op op 6,75 procent. Met de renteverlaging moet een recessie worden voorkomen. Eerder deze week ging ook de rente in Spanje, Portugal, Zweden en Denemarken al omlaag.

Het monetair beleidscomite van de Britse centrale bank maakte de renteverlaging gisterenmiddag bekend. Volgens het comite stemt de renteverlaging overeen met de huidige internationale economische omstandigheden en verwachtingen voor economische activiteit in Groot-Brittannie. Zowel de groeiverwachting voor volgend jaar als de inflatieverwachting voor de komende twee jaar zijn volgens het comite hierdoor naar beneden bijgesteld.

Het was voor het eerst sinds zij vorig jaar mei volledig onafhankelijk werd dat de Bank of England de rente met meer dan 0,25 procentpunt verlaagde. De renteverlaging komt niet als een verrassing. De Britse centrale bank stond de afgelopen tijd onder zware druk om zijn rentetarieven aan te passen. Zowel politici als werkgevers- en werknemersorganisaties riepen hiertoe op, omdat zij anders banenverlies vreesden. Het bedrijfsleven verwelkomde gisteren dan ook de rentestap. “De markt denkt dat als de de bank bereid is de rente meteen half procentpunt te verlagen, zij meer bezorgd is over de economische vooruitzichten dan zij eerder aangaf', aldus Peter Hensman van Newton Fund Managers.

(AP, KRF)