Beruchte buurt wordt gesloopt

De beruchte Falgabuurt in Den Helder wordt gesloopt. Dat heeft de Woningbouwstichting Den Helder deze week bekendgemaakt.

De Falgabuurt kwam vorig jaar enkele malen in het nieuws toen postbodes uit angst voor mishandeling weigerden om alleen de buurt in te gaan, en toen politie buurtbewoners aanhield op verdenking van drugshandel, berovingen, verkrachting, diefstal en poging tot doodslag.

Volgens de Woningbouwstichting Den Helder is sloop van de bijna 400 woningen de enige manier om de Falgabuurt weer leefbaar te maken. Projecten om de wijk op te knappen, bijvoorbeeld door de aanstelling van een wijkbeheerder en veelvuldig onderhoud, zijn op niets uitgelopen.

De buurt bestaat vooral uit dicht op elkaar gebouwde, goedkope galerijwoningen, die voor meer dan de helft leeg staan. Groepen jongeren overwegend van Antilliaanse afkomst, zorgen op straat voor grote overlast. Zij intimideren voorbijgangers en maken volgens andere buurtbewoners veel lawaai. Vecht- en schietpartijen komen regelmatig voor en de wijk was tot voor kort een basis voor drugdealers.

“Mensen willen alleen als het echt niet anders kan in deze wijk wonen. Het is er gewoon niet fijn' zegt B. van der Veer, directeur van de woningbouwstichting. “En niemand wil ook in een halflege flat wonen. Vorig jaar dachten we 'en nu is het genoeg'.' De woningbouwstichting heeft de gemeente een plan voorgelegd om op de plaats van de Falgabuurt en het naastgelegen Kennedypark ongeveer 240 nieuwe woningen te bouwen.

De bewoners van de nog 170 woningen zijn inmiddels ingelicht. Hun wordt door de woningbouwstichting een woning in een andere wijk en een verhuispremie van 4.000 gulden aangeboden. Volgens Van der Veer zijn er slecht enkele bewoners die de gedwongen verhuizing “jammer' vinden.

Ook de gemeente heeft geen klachten van bewoners gekregen over de sloop. “Het grootste deel van de bewoners is blij en ook in de gemeenteraad is met enthousiasme gereageerd op de plannen', aldus B. van der Meer van de gemeente.