'Berecht ook Castro in Spanje'

In navolging van Spaanse gerechtelijke procedures tegen de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet hebben Cubaanse ballingen een strafklacht gedeponeerd bij het Madrileense gerechtshof tegen de Cubaanse leider Fidel Castro. Castro heeft zich, samen met een aantal andere leiders in het communistische regime, vanaf de revolutie in 1959 schuldig gemaakt aan genocide, moord en martelingen, aldus de aanklacht die gisteren werd ingediend.

Volgens de Cubaanse mensenrechtenorgansatie FDHC, die een toelichting op de klacht presenteerde, kan het dictatoriale regime op Cuba verantwoordelijk worden gesteld voor ten minste 51 moorden en 200 verdwijningen. In totaal zouden zeker 18.000 personen door de Cubaanse leiders zijn omgebracht. Het gerechtshof heeft nog geen besluit genomen of de klacht in behandeling zal worden genomen. Als dat wel gebeurt, wordt de Spaanse regering in een uiterst lastig pakket gebracht. Premier Aznar heeft uitgerekend de laatste weken de verhoudingen met Castro sterk verbeterd. Overeengekomen werd dat de Spaanse koning begin volgend jaar een officieel bezoek aan Cuba zal brengen.

De Spaanse regering zal vandaag officieel het verzoek om uitlevering door Groot Brittannie van Pinochet goedkeuren en waarschijnlijk nog vandaag aanmelden bij de Britse autoriteiten. De uitlevering werd deze week definitief in gang gezet door de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon, nadat het Gerechtshof besloot dat de vervolging van Pinochet binnen de Spaanse competentie valt. Pinochet wordt beschuldigd van volkerenmoord, terrorisme en martelingen tijdens de periode 1973 tot 1990 toen hij de Chileense militaire junta leidde.

Het Spaanse Openbaar Ministerie verzet zich tegen de gerechtelijke actie van Garzon omdat er geen sprake zou zijn van volkerenmoord en derhalve de gepleegde moorden en verdwijningen buiten de Spaanse jurisdictie vallen. Maar dit zou een politiek oordeel zijn omdat de regering vreest dat een mogelijke vervolging van Pinochet de toch al ernstig aangetaste verhouding met Chili nog verder onder druk zet.