Banengroei in Amerika vertraagd; Hoop op rentedaling

De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten is vorige maand verder vertraagd. Dit heeft de hoop op een nieuwe Amerikaanse renteverlaging vergroot. Volgens voorzitter Greenspan van de Federal Reserve neemt de vrees onder beleggers af.

Het aantal banen in de VS steeg vorige maand volgens het Bureau voor Arbeidsstatistieken met 116.000, maar het werkloosheidspercentage bleef staan op 4,6. De werkgelegenheidscijfers lieten een daling van de banen in de industriele productie en de winkelsector zien. In de dienstensector ging het aantal banen omhoog. De werkgelegenheidscijfers komen normaal op de eerste vrijdag van elke maand uit, maar ze bleken deze keer per ongeluk al op donderdag op Internet te zijn gepubliceerd.

De banengroei over september werd herzien van 69.000 tot 153.000. Per saldo groeide de werkgelegenheid in het afgelopen kwartaal met honderdvijftigduizend per maand. Dat is het laagste maandgemiddelde in drie jaar en er is een dalende lijn te bespeuren. Veel economen werden hierdoor versterkt in hun mening dat de rente op 17 november, bij de volgende vergadering van de FOMC, het beleidsbepalend comite van de Fed, toch omlaag zal gaan.

“Wij voorzien voor deze maand nog een verlaging van de rente met een kwartprocent tot 4,75 procent, maar daar blijft het bij voor dit jaar', aldus Marilyn Schaja, econoom bij de effectenfirma Donaldson Lufkin & Jenrette. “De Fed concentreert zich vooral op de reele rendementsniveaus. Ondanks de goede economische cijfers zien ze een lagere groei aankomen. Het gevaar bestaat dat de groei te veel afneemt.'

Eerder deze week concludeerden economen na publicatie van het zogeheten 'beige book' door de Federal Reserve (stelsel van Amerikaanse centrale banken) nog dat de Fed de rente deze maand niet zal verlagen. De geldmarktrente staat nu op 5,0 procent, na twee verlagingen van telkens 0,25 procentpunt in de afgelopen maanden.

De economische groei is op peil, maar het groeitempo neemt duidelijk af.

Om ruimte te geven aan kredietverstrekkers zou de rente volgens analisten toch nog verder moeten dalen.

Voorzitter Alan Greenspan van de Fed zei gisteren op het jaarlijkse congres van Amerikaanse bankiers in Boca Raton dat de vrees onder beleggers die ontstond door de wereldwijde financiele crisis aan het verdwijnen is. Hij sprak met geen woord over een mogelijke renteverlaging.

    • Lucas Ligtenberg