Amsterdamse wethouder wil af van ROA

Amsterdam moet de samenwerking met omringende gemeente binnen de ROA, het regionaal orgaan Amsterdam, na 2002 opzeggen. Dit zegt de Amsterdamse wethouder bestuurlijk stelsel J. van der Aa (PvdA).

Burgemeester Patijn, die ook voorzitter is van de regioraad van de ROA, reageert verbaasd op de uitlating van de wethouder. “Het is jammer dat een en ander op deze manier in de publiciteit komt', zo laat hij via zijn woordvoerder weten. “De burgemeester wil de discussie over de toekomst van de ROA best aangaan, maar nu al zeggen dat je de ROA wil opheffen is niet verstandig.'

Het ROA is een samenwerkingsverband van zestien gemeenten rond Amsterdam. De ROA was aanvankelijk bedoeld als voorloper op de stadsprovincie. Maar in het regeerakkoord is dat idee inmiddels op de lange baan geschoven. In 2002 zullen de ROA-gemeenten de samenwerking evalueren. Van der Aa wil de discussie nu al openen.

Burgemeester Th. van Dam van Purmerend ziet in het pleidooi van Van der Aa “weer de arrogantie van Amsterdam'. Hij is van mening dat een vorm van verregaande samenwerking hard nodig blijft.