VS levert Moskou mld dollar voedsel

Rusland kan komende winter voor een bedrag van een miljard dollar aan Amerikaanse voedselhulp en leveranties rekenen. De voedselvoorraden van Rusland zijn nog maar toereikend voor twee of drie weken. Om de winter door te komen is het land aangewezen op humanitaire noodhulp en extra invoer van graan en vlees. De Russische regering gaf dit gisteren bij monde van vice-premier Joeri Masljoekov voor het eerst toe.

Al weken sijpelen er berichten door over dreigende voedselschaarste en mislukte oogsten (de graanopbrengst is de laagste in 40 jaar en veel aardappels zijn of verrot, of verdroogd), maar totnogtoe gaf het kabinet slechts tegengestelde signalen. “De aanvoer van voedsel in september en oktober lag 6,6 maal lager dan die in de vergelijkbare periode, vorig jaar', meldde Masljoekov gisteren. De dreigende tekorten omschreef hij als “een grootschalige bedreiging die we moeten zien weg te nemen.'

Internationaal is er een nieuwe Help-de-Russen-de-Winter-door campagne in voorbereiding, met grote sponsors als de Verenigde Staten, maar totnogtoe is daar van Russische zijde terughoudend op gereageerd. Zowel over graan als geld zeggen bewindslui keer op keer: wij hebben geen hulp nodig. Liever dan de hand op te houden, spelen zij met het plan om 100.000 rendieren van de Siberische toendra te vangen en te slachten, om aan de binnenlandse vleesbehoefte te voldoen.

Achter de schermen zou er niettemin een deal zijn bereikt voor Amerikaanse voedselhulp ter waarde van een miljard dollar. Maar over de distributie en de voorwaarden van de (zachte) lening wordt nog onderhandeld, zo liet het Russische ministerie van landbouw weten. De Verenigde Staten vrezen voor een herhaling van 1992, toen het grootste deel van de hulp aan de armen tegen woekerprijzen op de zwarte markt opdook. In het pakket zit naar verluidt drie miljoen ton graan, 100.000 ton vleesconserven en verder sojameel melkpoeder en boter.

De meest afgelegen, moeilijk te bevoorraden regio's van Rusland, rekenen al lang niet meer op steun van Moskou. Het schiereiland Kamtsjatka heeft een beroep gedaan op de VN om noodhulp.

    • Frank Westerman