VS: 5 miljoen voor arrestatie Bin Laden

De Verenigde Staten hebben 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de arrestatie van de voortvluchtige Saoedische miljonair Osama bin Laden en een medestander, die worden verdacht van de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika. Een rechtbank in New York heeft de twee, samen met vier andere mannen, gisteren in staat van beschuldiging gesteld in verband met de aanslagen op 7 augustus, die 263 mensen het leven kostten, onder wie 12 Amerikanen. Bin Laden bevindt zich in Afghanistan, waar hij de bescherming geniet van de radicaal-islamitische Talibaan.

Het is de eerste maal dat zo'n hoog bedrag door de VS is uitgeloofd voor de aanhouding van een verdachte. Het Amerikaanse Congres heeft onlangs de limiet verhoogd van 2 tot 5 miljoen dollar.

Volgens de aanklagers leidt Osama bin Laden een wereldwijde terroristische organisatie die ten doel heeft Amerikanen te vermoorden. Specifieke acties die aan deze organisatie - Al-Qaeda - worden toegeschreven zijn de aanslagen op de ambassades in Nairobi en Dar-es Salaam en op Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabie en Somalie. Volgens de tenlastelegging heeft Bin Laden daartoe allianties gesmeed met vertegenwoordigers van de Iraanse regering, van het regerende Nationaal Islamitisch Front in Soedan en de Libanese beweging Hezbollah.

Een functionaris van het openbaar ministerie in New York zei dat Bin Laden vanaf 1992 een reeks in scherpte escalerende fatwa's (decreten) heeft uitgegeven tegen de Verenigde Staten. “In februari 1998 gaf hij uiteindelijk een fatwa uit dat moslims alle Amerikanen dienen te doden, met inbegrip van burgers, waar ze ook maar kunnen worden gevonden.'

Saoedi-Arabie maakte gisteren juist bekend dat Bin Laden niet direct verantwoordelijk was voor de aanslagen in 1995 en 1996 op Amerikaanse installaties in dat land. Minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef bin Abdul-Aziz zei tegen de krant Al-Siyassah dat het wel mogelijk was dat de aanslagen waren uitgevoerd door mensen “die zijn ideeen hebben overgenomen'. (Reuters, AP, AFP)