Spoedproces winkeliers tegen fusie KBB-Vendex

De fusie van Nederlandse warenhuizen ondervindt opnieuw weerstand. De Nationale Winkelraad, een vereniging van kleinere winkeliers, wil een spoedprocedure aanspannen tegen de fusie van KBB (onder meer Bijenkof en Hema) en Vendex (onder meer V&D). De winkeliers vrezen dat er een te grote en machtige warenhuisreus ontstaat, die een beslissende stem krijgt bij het indelen van winkelcentra.

In een 'gewoon' proces zou de fusie al rond zijn voordat de rechter een oordeel velt. De Winkelraad wil daarom een verzoek tot een voorlopige voorziening indienen, te vergelijken met een kort geding. Als de rechter het verzoek toewijst, moeten KBB en Vendex de fusie uitstellen. Uitgangspunt voor de procedures is een uitspraak van de 'kartelpolitie' NMa. Die heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen de fusie van KBB en Vendex. De Winkelraad wil daarom dat de rechter het vonnis van de NMa vernietigt. (ANP)