SELECTIE: THEATER; Rouw Past Elektra

In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit 'plichtsbesef' uit. Een drama van de Amerikaan Eugene O'Neill uit 1931, gesitueerd in 1865 en in de regie van Agaath Witteman nog altijd actueel. Noord Nederlands Toneel, met Marie-Louise Stheins en Josee Ruiter. 10 nov Roosendaal De Kring, 11 nov Terneuzen Zuidlandtheater, 12 nov Arnhem Stadsschouwburg.

Cd Opname

Brigitte Kaandorp kwebbelt als vanouds en zingt liedjes uit vijftien jaar malligheid, romantiek en smartlappen, begeleid door een achtmansorkest van Dick Kuijs. 6, 7 nov Arnhem Stadsschouwburg 11 nov Den Bosch Theater aan de Parade, 12 nov Hoogeveen De Tamboer.

Heerlijk Duurt Het Langst

Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol die in 1965 voor Conny Stuart werd geschreven. Geestige huwelijksperikelen en liedjes die stuk voor stuk klassiek werden. T/m 12 nov Rotterdam Luxor.

De Wachtkamer

Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe, voor het eerst sinds de jaren zestig, het 'persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 6 nov Heemstede Het Oude Slot, 7 nov Arnhem Schouwburg, 11 nov Zwolle Odeon, 12 nov Nijmegen Schouwburg.

Dagboek Van Een Gek

Met deze reconstructie van de legendarische uitvoering uit 1965 brengt Henk van Ulsen een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema verzorgt de regie. 8 nov Den Hoorn Klif 12, 10 nov Heerlen Stadsschouwburg, 12 nov Sittard Stadsschouwburg.

Kalm Aan en Rap een Beetje

Na acht programma's weet u langzamerhand wel wat u van Herman Finkers kunt verwachten: een negende programma. Aldus de aanbeveling van een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 10 t/m 12 nov Zwolle Odeon.

De Koorts

Angst voor de armen achtervolgt de verteller in Wallace Shawn's monoloog uit 1990. Sylvia Poorta, actrice bij De Trust, schenkt goede rode wijn maar geen troost.

Amsterdam Trusttheater (aanvang: 20u) 7, 10, 11 en 12 nov.

En Verder

De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poetisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 9 t/m 12 nov Nijmegen Stadsschouwburg; Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef, Mette Bouhuys regisseerde. 6 nov Dordrecht Kunstmin, 7 nov Nijmegen Stadsschouwburg, 10 nov Leeuwarden De Harmonie, 12 nov Assen De Kolk.