Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. O.m. een reportage over de verbrandingsoven van het afvalverwerkingsbedrijf VAM in Drenthe waarvan de moderne installaties met verlies draaien omdat gemeenten steeds minder afval aanbieden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Babylon. Themaprogramma over de hoge werkdruk in het bedrijfsleven. Steeds meer mensen worden ziek en komen in de WAO terecht. Ned.1 21.06-22.02u.Nova. Reportage uit Nicaragua over de gevolgen van de orkaan Mitch, en de dreiging van een kabinetscrisis als VVD en D66 vasthouden aan hun eis om 17.000 Bosnische asielzoekers naar huis terug te sturen. Ned.3, 22.34-23.03u.Publieke tribune. Slotdebat onder leiding van Karel van de Graaf over 'zinloos geweld' met een publiek van 100 mensen dat zich zal uitspreken over aangedragen oplossingen. Ned.1, 23.03-0.02u.

DOCUMENTAIRES

Tiere vor der Kamera. Natuurfilm over een neusapenpopulatie in Maleisie, waarvan de geemancipeerde vrouwtjes vallen op goed gebouwde mannetjes die voortdurend moeten presteren en ondertussen door de jongen schaamteloos aan hun neus worden getrokken. Duitsl.1 20.15-21.00u.

Zembla: De prijs van IKEA. Hoewel de meubelketen IKEA niet wil dat er bij de productie van meubels in lage-lonenlanden kinderen worden gebruikt, blijkt dat in een aantal Aziatische landen onveilig en met kinderen wordt gewerkt. Op verschillende werkplaatsen in India en Filippijnen verstoppen de kinderen zich als er mogelijke westerse controleurs in beeld komen. Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken. In het oudste en mooiste nationaal park van de Verenigde Staten, het Yellowstone-park leven prairiehonden. In de winter zoeken deze dieren warmte en voedsel in de buurt van geisers en warmwaterbronnen. In de lente worden de jongen geboren, die in de zomer al naar voedsel kunnen zoeken. Belg.2, 21.00-21.55u.

Het leven een feest. Eerste aflevering van een documentaire serie over feest, geluk en zingeving. Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden vertellen over geluksmomenten die voor hen het leven de moeite meer dan waard maken.

Ned.1, 22.02-22.26u.

Panorama: De val van Dutroux. Reconstructies vanaf 1985 toen kinderlokker Dutroux aan de eerste reeks van ontvoeringen begon met rijkswachttipgever Claude Thirault en fragmenten van getuigenissen voor de Commissie-Dutroux. Daarbij komt ook het onzorgvuldig natrekken of laten liggen van waardevolle tips en het gebrek aan samenwerking tussen de politiediensten aan de orde. Belg.1, 22.10-22.55u.

Horizon. Vanavond over het belang van plezier en spel voor opgroeiende kinderen. Afl.: Beyond a joke. BBC2 22.25-23.15u.Fragt uns, wir sind die Letzten. Over de door Steven Spielberg opgerichte Shoah-Foundation, die een uniek elektronisch archief aanlegt, bestaande uit interviews met overlevenden van de holocaust. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

Klauen, kloppen, Beute machen - Wenn Kinder kriminell werden. Reportage over kinderen onder de veertien die in het criminele circuit verzeild raken. Duitsl.2, 23.30-24.00u.

AMUSEMENT

TV show. Zanger Marco Bakker kijkt terug op het auto-ongeluk in de parkeergarage in de Amsterdam Arena, waarbij Arja Mesker om het leven kwam, en zijn werkstraf. Ook geeft een vertegenwoordiger van de familie een reactie op het gesprek. Verder optredens van Emmylou Harris en country-zangeres Ilse de Lange. Ned.2, 21.09-22.11u.

Bob & George. Absurdistische sitcom van en met de twee heren Kamagurka en Herr Seele. Ned.3, 21.30-22.00u.

KUNST

Stardust. O.a. de thriller The Negotiator met Samuel L. Jackson en Kevin Spacey (The Usual Suspects L.A. Confidential), die vanaf deze week in de Nederlandse bioscoop is te zien. Ook aandacht voor homoseksualiteit in de films Like It Is van de Engelse regisseur Paul Oremland en High Art van Lisa Cholodenko, die 19 november in premiere gaat.

Ned.3, 19.53-20.21u.

FILM.

Repulsion (Roman Polanski, 1965, Engeland). Zie Film-Vooraf. TV5 20.00-22.00u.

Coupable d'innocence (Marcin Ziebinski, 1992 Frankrijk/Polen). Speelfilmdebuut van toen 25-jarige Ziebinski wekt herinneringen aan Greenaway's The Draughtsman's Contract. Jonge klokkenmaker raakt tijdens reparatiewerkzaamheden in kasteel verstrikt in moorddadige machinaties van Franse upperclass anno 1791. TV5 22.35-0.30u.

The Brothers McMullen (Edward Burns, 1995, VS). 'Onafhankelijk' Amerikaanse low-budget-film van de latere regisseur van She's the One is 'gedeeltelijk autobiografisch' portret van drie Iers-Amerikaanse broers op Long Island. Obligate opnamen van pratende mannen, in de auto of op een stoepje, bierflesjes onder handbereik, die vooral hun angst voor relaties met vrouwen en de last van katholiek schuldbesef breed uitmeten. Duitsl.2, 0.15-1.50u., nagesynchroniseerd.

Return from the Ashes (J. Lee Thompson, 1965, Engeland). Mengsel van thriller en melodrama. Vrouw keert onverwacht terug uit concentratiekamp en ziet dat haar man inmiddels een relatie heeft met zijn stiefdochter. Aantrekkelijke rolbezetting: Ingrid Thulin, Maximilian Schell, Samantha Egger. Duitsl.1, 0.50-2.35u., zwart-wit nagesynchroniseerd.

Kotch (Jack Lemmon, 1971, VS). Charmant tragikomisch regiedebuut van Jack Lemmon, waarin Walter Matthau excelleert als een bejaarde weduwnaar die weigert om zich door zijn kinderen op een zijspoor te laten zetten. Oscar voor het liedje 'Life is What You Make It'. BBC1, 1.00-2.50u.

Gasparone (Georg Jacoby, 1937, Duitsland). Verfilming van operette van Carl Millocker. Met Marika Rokk, Johannes Heesters. Morgen, Duitsl.1, 10.30-12.00u., zwart-wit.