SELECTIE: FILMS

Elizabeth In een overdonderend vormgegeven kostuumfilm schildert de Indiase regisseur Shekhar Kapur de intriges voorafgaand aan de troonsbestijging van koningin Elizabeth I (Cate Blanchett) en de eerste jaren van haar nog wankele regime. In meer dan 17 theaters.

Out of Sight

In Steven Soderberghs vakkundige Elmore Leonard-verfilming Out of Sight speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente. In meer dan 24 theaters.

Taste of Cherry

Met zijn Gouden Palm-winnaar Taste of Cherry maakte de Iraanse filmregisseur Abbas Kiarostami een humanistisch meesterwerk over de zelfmoord als enige echte existentiele keuze die de mens in zijn leven kan maken. Hij doorbrak het taboe op dat onderwerp in de moslim-wereld en maakte een parabel over een levensmoe cultuurgoed. Amsterdam: Cinecenter. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

The Truman Show

In The Truman Show ontmaskert Peter Weir (Dead Poets Society) de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende televisieshow door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. In 53 theaters.

En verder

The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Gigant. Enschede: Alhambra. Haarlem: Filmschuur. Tilburg: Louis. Venlo: City. Waalwijk: De Leest.The Butcher Boy Amsterdam: The Movies. Delft: Filmhuis Lumen. Gouda: Filmhuis Gouda. East Palace West Palace (Dong Gong, XiGong) Amsterdam: Rialto. Breda: Chasse. Eindhoven: Plaza Futura. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt. Gummo Amsterdam: Kriterion /Studio K. Den Haag: Haags Filmhuis. The Hanging Garden Utrecht: Springhaver. The Ice Storm Amsterdam: The Movies.

Delft: Filmhuis Lumen. Eindhoven: Plaza Futura. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver. Kleine Teun Winterswijk: Theater Skopein. 2 Minuten Stilte aub Amsterdam: Kriterion /Studio K. De Poolse Bruid Amsterdam: Desmet. Gorinchem: Roxy. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Hoogeveen: Luxor. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Nijmegen: Cinemarienburg Scala. Saving Private Ryan in meer dan 85 theaters; Titanic In meer dan 11 theaters.