Randstad wil miljard ophalen met emissie; Beleggers enthousiast

Het uitzendconcern Randstad komt ondanks het grillige beursklimaat met een aandelenemissie. Via het uitbrengen van de nieuwe aandelen hoopt het bedrijf ruim een miljard gulden op te halen. Beleggers reageerden vanochtend opgetogen op de bekendmaking.

De opbrengst van de emissie is bestemd om de overname van de Amerikaanse branchegenoot Strategix te financieren. Met die overname was afgelopen zomer een bedrag gemoeid van 1,6 miljard gulden. Toen al maakte Randstad bekend dat de koop voor een groot deel met nieuwe aandelen gefinancierd zou worden.

Randstad wil voor een bedrag van 700 tot 800 miljoen gewone aandelen plaatsen. Daarnaast stelt de onderneming het bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro Rothschild en ING Barings in staat om bij voldoende belangstelling de emissie uit te breiden met 15 procent. Verder geeft Randstad voor ongeveer 350 miljoen cumulatief preferente aandelen uit. Volgende week vindt de inschrijving plaats.

Het turbulente beursklimaat van de afgelopen weken heeft Randstad niet weerhouden om met een aandelenemissie te komen. “Toen de koers in oktober op zo'n zeventig gulden stond hebben we ons wel even achter de oren gekrabd', geeft een woordvoerder toe. “Maar inmiddels staat het aandeel weer boven de honderd.' De bekendmaking van de emissie gaf de koers een flinke impuls. Rond het middaguur noteerde het aandeel 114,80 gulden, een stijging van ruim 7 procent.

Drie grote institutionele beleggers hebben inmiddels laten weten dat zij gaan inschrijven op de helft van de aandelenemissie. Met deze opvallende mededeling hoopt Randstad de angst voor het mislukken van de emissie weg te nemen. De afgelopen maanden moesten onder meer bankverzekeraar Fortis en het beursbedrijf Van der Moolen op het laatste moment hun emissieplannen in de ijskast zetten. Als laatste slaagde het detailhandelsconcern Ahold er in om een grote aandelenemissie te laten slagen. In september werd bijna 4 miljard gulden opgehaald.

Randstad maakte vanochtend tevens bekend dat het groeitempo van de uitzendmarkt de afgelopen maanden is gedaald, met name in Nederland en Belgie. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers had het bedrijf daarvoor al gewaarschuwd. De directie houdt echter vast aan de verwachting dat de winst over geheel 1998 in lijn met de omzetontwikkeling met zo'n 15 procent zal stijgen.

De Amerikaanse acquisitie Strategix zorgt volgens Randstad dit jaar al voor een positieve bijdrage aan de winst per aandeel. “Met die bijdrage aan de winst per aandeel laat het bedrijf zien dat een emissie niet voor een verwatering van de winst zorgt', stelt een analist. “Voorwaarde is natuurlijk wel dat het aandeel de komende weken niet weer onderuit gaat.'