Randstad is niet bang om met vuur te spelen

Randstad heeft lang getwijfeld, maar heeft toch de stap gewaagd. Ondanks het grillige beursklimaat komt er een grote aandelenemissie. Eerder bliezen Fortis en Van der Moolen een emissie af.

Na de afgeblazen aandelenemissies van de financiele concerns Fortis en Van der Moolen lijkt Randstad met vuur te spelen. Het uitzendconcern wil in het huidige grillige klimaat via een aandelenemissie meer dan 1 miljard gulden ophalen. Gisteren moest het handelsbedrijf Internatio Muller de plannen voor een aandelenemissie nog in de ijskast zetten.

Aan die tegenspoed bij andere bedrijven had de belegger vanochtend geen boodschap. Sterker nog, de koers van het aandeel Randstad nam met bijna 8 procent toe, een teken van groot vertrouwen. Niemand lijkt er rekening mee te houden dat ook de aandelenemissie van Randstad op een mislukking uitloopt. Die kans is volgens analisten ook niet groot.

Allereerst komt Randstad met een noviteit op het vlak van aandelenemissies. Terwijl de 'gewone' belegger nog moet inschrijven laat het uitzendconcern doodleuk weten dat drie grote beleggers hebben toegezegd gezamenlijk op meer dan de helft van de aandelen in te schrijven. “Na de overname van het Amerikaanse Strategix heeft Randstad natuurlijk een rondgang gemaakt langs diverse beleggers. Het is dan heel gebruikelijk dat er toezeggingen worden gedaan, maar ik heb nog nooit gezien dat dit zo duidelijk naar buiten wordt gebracht', stelt financieel analist Bart Gianotten van zakenbank Labouchere.

Door een dergelijke bodem in de markt te leggen probeert Randstad de kans op een mislukking uit te sluiten. Een dergelijke garantie is welkom omdat ook de koers van Randstad de afgelopen maanden sterk omlaag is gegaan. Toen Strategix werd overgenomen betaalde de belegger nog bijna 140 gulden voor een aandeel. In de maand oktober zal het concern nauwelijks aan een emissie gedacht hebben, omdat de koers toen met 75 gulden op een dieptepunt lag.

In dat geval zou het bedrijf bijna twee keer zoveel aandelen moeten uitgeven om toch aan de beoogde som te komen.

“Die daling in oktober was misschien extreem', stelt analist David van der Zande van Effectenbank Stroeve, “maar in de weken daarvoor was Randstad zwaar overgewaardeerd. Rond de 100 gulden vinden wij een mooie koers.' Hoewel niet iedereen overtuigd is van de kracht van het Amerikaanse Strategix, zien de meeste beleggers de stap in de richting van de Verenigde Staten als de enig juiste. “Dat is voor Randstad de markt van de toekomst.' Het Amerikaanse bedrijf, dat vorig jaar een omzet realiseerde van ruim 2 miljard gulden, draagt volgens Randstad dit jaar al bij tot de winst per aandeel, op voorwaarde dat de nu geplande aandelenemissie een succes wordt.

Nu de koers in de richting van de 120 gulden gaat, valt de zogeheten verwatering van de winst per aandeel (als gevolg van de nieuw uit te geven aandelen) mee. “Door de Amerikaanse acquisitie denkt Randstad dat de winst met 10 procent extra zal groeien. Bij de huidige beurskoers komen er zo'n 8 tot 9 procent nieuwe aandelen bij, waardoor er van verwatering geen sprake is', aldus Gianotten. Die nieuwe aandelen zorgen er volgens hem ook voor dat het aandeel wat gemakkelijker verhandelbaar wordt: oprichter Goldschmeding en verzekeraar Aegon hebben samen al bijna 60 procent van de aandelen in handen.

Na de fiasco's bij Fortis en Van der Moolen is het enkele weken uiterst rustig geweest op het gebied van aandelenemissies. Ahold is eind september de laatste geweest die een dergelijke stap naar de kapitaalmarkt heeft aangedurfd. Bijna 4 miljard haalde het detailhandelsconcern op, maar daar was wel het nodige kunst- en vliegwerk voor nodig.

Zo werd een derde van het bedrag binnengehaald door het uitgeven van (in aandelen) converteerbare obligaties die de belegger wat meer veiligheid bieden omdat die altijd een bepaalde waarde houden.

Randstad komt naast gewone aandelen met zogeheten cumulent preferente aandelen - waarvan de uitbetaling van dividend verzekerd is - die in de regel bij grote beleggers terechtkomen. Met die zogeheten cumprefs haalt Randstad nog eens 350 miljoen op. Een slimmigheidje, volgens analisten. Als het concern het gewenste kapitaal (ruim 1 miljard gulden) alleen met gewone aandelen zou binnenslepen, moet Randstad meer dan 10 procent nieuwe aandelen uitgeven en dan is het uitbrengen van een prospectus vereist.

Niettemin worden het spannende weken voor Randstad. De koersdaling in oktober, toen het aandeel bijna gehalveerd werd, liet wel zien hoe afhankelijk Randstad is van het economische klimaat. Toch wil analist Gianotten niet van een gewaagde onderneming spreken. “Het intrekken van deze emissie zou twijfel gezaaid hebben onder de beleggers, ook al omdat de plannen van Randstad al weken boven de markt hingen.'

    • Erik van der Walle